август 16, 2006

FACTOTUM



FACTOTUM (Момче за всичко)
Чарлс Буковски
ИК ФАМА
220 стр. за 9.99 лв. (обаче подарък)








Харесвам писанията на задните корици на книгите да имат нещо общо със съдържанието им. А тази има:

САЩ, четирийсетте години на миналия век. По света се води война, но тя остава незабелязана за Хенри Чинаски, който води своята лична война. Отхвърлен индивидуалист и начинаещ писател, той кръстосва страната, от време на време си намира някаква работа - коя от коя по-затъпяваща, - но обикновено бива уволняван заради неспособността и нежеланието си да се нагажда към средата.

Романът "Factotum", както и цялото творчество на Чарлс Буковски, е сплав от нежност и бруталност, откровеност и достойнство, без капка сантименталност или претенциозност.


Книгата ми хареса. След "Всичко на масата" знаех, че каквото и да прочета за Хенри Чинаски, ще ми хареса. Ако тепърва ще се забавлявате, блъскайки се челно в Буковски, започнете първо с нея. Като се запознае човек с първите 15 години на някого, нещата след това са по-интересни. Понякога изненадващи, но смислени. Ако въобще искате да откриете смисъл в действията на човек, чийто избор със сигурност се различава от вашия.

Смях се много. Изкушавам се да попрепиша малко от поредното интервю за работа, на което се явява Чинаски. Не е най-забавното, но ми е любимо. Ето:

Събеседването водеше плешив мъж със странни кичури коса над всяко ухо.
- Даа... - започна той и ме погледна.
- Писател съм. Временно изгубих вдъхновението си.
- О, писател, виж ти!
- Да.
- Сигурен ли си?
- Не, не съм.
- Какво пишеш?
- Най-вече разкази. А освен това привършвам един роман.
- Роман, а?
- Да.
- Как се казва?
- "Капещата чешма на моята съдба".
- О, това ми харесва, за какво се разправя?
- За всичко.
- За всичко? Искаш да кажеш, че и за болестта рак, например?
- Да.
- А какво ще кажеш за жена ми?
- И тя е вътре.
- Не думай. Защо искаш да работиш в магазин за дамски дрехи?
- Винаги съм харесвал дами, облечени в дамски дрехи.


Книгата е много непретенциозна и естествена. Дотолкова, че понякога натуралния език (който всички използваме; ок, някои от вас правят изключение, но и вие сте в книгата - като жената на интервюиращия и рака) и липсата на каквито и да е евфемизми стряска дори мен. Но се свиква. А диалозите са убийствени.
Няма фабула, няма сюжет, няма загадка, чието разкриване да ни погъделичка. Както е в живота. Нещата просто се случват, едно след друго, понякога тъжни, понякога весели. И финалът не е такъв, какъвто искаме да бъде - нагласен, предвидим и щастлив.

Доколкото схванах (разглеждайки рафтовете в онлайн книжарниците), в България са издадени общо 3 книги на Буковски. Ако греша, поправете ме. И ми кажете коя книга трябва да прочета, за да знам какво се случва с Чинаски между "Всичко на масата" и "Factotum". Защото в Уикипедия пише, че тоя човек е написал доста.

Утре ще гледам филма и ще драсна коментар.

ОЦЕНКА ПО ПРАНЖЕВАТА СКаЛА: 17/20 - специалитет "Чинаски"

10 коментара:

alvin каза...

Гледах филма.
Действието се развива в наши дни. Това се набива от пръв поглед.
В книгата бушува Втората Световна, Чинаски се прехранва с близалки от по 5 цента и тотално се отказва да притежава пишеща машина, защото неминуемо я продава за пиене.
Във филма разполага с хладилник, нощна лампа и залага по 100 долара на конни надбягвания. Инфлацията можем да си обясним, но не и 'охолството'.

Какво да ви кажа, на Мат Дилън донякъде му отива да е Хенри Чинаски. Особено като свежда поглед и започва да говори бавно. Гримьорите са му сложили няколко червени петънца, колкото по-запознатите да не се чудят какво е станало с бруталното му (вулгарно) акне. По-красив е, отколкото се полага на героя му, обаче го крие по всякакъв начин и нещата се подреждат.

Сценарият е взел неща и от други писания на Буковски, а "Factotum" е тотално разместен, за да се измисли поне бегъл повей за сюжет. На едно място се чува "pussy", а най-развратната мацка постоянно се разхожда със сутиен (който в книгата просто не би могла да си позволи, защото нямат пари дори за масло, с което да си изпържат палачинките). Виж, Мариса Томей е по-така, не е свенлива и пасва добре. Родителите му са представени по-различни, само бащата неизменно повтаря "Не мога да повярвам, че си мой син!" и човек се успокоява. Финалът е измислен - бивша хазяйка получава писмо от вестника, че един от разказите на Чинаски е купен, докато неговото пропадане е доведено до крайност, показвайки го как си порка в стрийптиз бар, изоставен и по-безпътен, отколкото трябва да е човек, сменил десетки работи. Опитали са се да сглобят някаква история, с градация и що-годе смислен завършек (за да знаят зрителите кога да си тръгнат от салона, може би), а книгата в никакъв случай не е това.

На лентата Хенри Чинаски се опитва да пише, живеейки живота си. А в книгата - да живее, правейки каквото иска - да пише, да пие и да чука.

Най-хубавото е, че диалозите са 90% неизменени.
Съмнявам се, че ако някой не е прочел и харесал книгата, ще се зарадва на филма. Аз му се зарадвах.

Анонимен каза...

мм написах фактотум в гугъл. беше ми интересно какво ли ще излезе. търсех филма, не книгата. исках да заведа едно момиче на него, защото е добър филм. не го дават скоро. имам го на диск. както и да е.
на български не са издадени 3 книги на буковски. просто три са по-новите.
първо прочетох "любвни истории на обикновената лудост" преди около 3 години. после в разбъркан ред жени, фактотум, всичко на масата, холивуд, записки на стария мръсник, гореща музика. ако ти се четат стихотворения - присмехулнико, пожелай ми късмет. мисля, че от книгите не пропускам нищо. мързи ме да отида да видя дали не е останала някоя, която не съм споменал.
чудех се какво да напиша. дали - буковски е нещо, през което трябва да минеш или което трябва да мине през теб. но това са глупости.
просто обичам буковски. и чинаски. хаха. втория малко повече.

Анонимен каза...

4estno da vi kaja za men filmut factotum e pulna glupost,i nqma nishto obshto s tova,koeto si predstavqh dokato 4etoh knigata.ne znam dali ste 4uvali...za filma barfly s Mickey Rourke,no na nego naistina mu se otdava da igrae 4inaski.scenariqt e na bukovski.gledaite go!

Анонимен каза...

factotum е тъп филм.Ако искате да гледате нещо свястно за Буковски гледайте barfly с Mickey Rourge.

alvin каза...

Обожавам неграмотните критици. Когато са и анонимни, колабирам от кеф.

За Мики РурГ не сме чували. И не - не смятам, че Рурк става за Чинаски.

Анонимен каза...

obojavam kolabirashti idioti deto se pravqt na mnogo gramotni,poradi lipsata na drugi ka4estva.a puk miki-prosto mojesh da gledash filma predi da govorish...slu4aino i scenariqt e na bukowski

alvin каза...

Случайно знам.

Анонимен каза...

Алвинчо,гледа ли barfly?

alvin каза...

Анонимчо, отдавна.

Анонимен каза...

Хареса ли ти?