ноември 16, 2006

Версия Торнадо


Версия Торнадо (Hugger Mugger)
Робърт Паркър
ИК Обсидиан
284 страници за около 5 лева (с отстъпката)




За пръв път чух (видях?) името на Робърт Б. Паркър, когато четях "Пудъл Спрингс" и си помислих, че сигурно е доста добър, щом са му поверили недовършения роман на Чандлър. Не беше зле, наистина.

"Версия Торнадо" пък е забавна книга, лек криминален роман. Радвам се, че ми попадна. (Е, какво ми попадна - купих си я...)
Явно заглавието не е преведено буквално, но и така бива.

Запознайте се със Спенсър. Частен детектив от Бостън. Никой не знае първото му име. Висок, як и се мисли за много забавен.

- Хубав кон - казах аз.
- Любителите на този кралски спорт обикновено не се изразяват така - смъмри ме Пени.
Намръщих се и строго се вгледах в Торнадо.
- Прекрасни рамене.
Някъде из южните щати неизвестен пакостник стреля по коне във ферма за расови добичета. Спенсър отива там и започва да разпитва всички, които са се мярнали наоколо, правейки си майтап с тях и натупвайки по-пияните. Хора, които не би трябвало да му оказват кой знае каква подкрепа, му помагат безрезервно и така нашият човекър изглежда още по-симпатичен. Накрая нещата опират до пари (90%), неприязън (7%) и любов (3%). Финалът не е вълнуващ, но Спенсър е пич и толкова.

Историята не е много оригинална, но пък главите са къси, пълно е със свежи диалози и човек си прекарва добре няколко часа, хилейки се на глас. Без каквито и да е претенции за 'велика' литература или морални и емоционални дупки, в които трябва да паднеш заедно с героя, за да се почувстваш литературен разбирач.
Понякога (доста често) имам нужда от такива книги. Релаксиращо е.

Мисля, че ще намеря още няколко негови неща и ще си ги чета след разни велики класики, които изискват тишина и самовглъбяване.
Това е официалния сайт, посветен на Спенсър - The Spensarium

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 33/40 - весела закуска

1 коментар:

Анонимен каза...

откъде мога да докопам тази книжка?