ноември 25, 2006

Играта на лъва


Играта на лъва
Нелсън Демил
ИК "Бард"
8.99 лв.
607 страници (~32% прочетени)


Да, прочетох само 194 страници. Слушайте обаче защо.

Преди време Насо (ало, Канада, драсни 2-3 реда) горещо ми препоръча "Златният бряг" на Нелсън Демил. Пишел хубаво и забавно, книгите били интересни. И стават за четене в оригинал, ама пък чак на това не се навих.
Купих си "Играта на лъва".

И така, Демил наистина пише леко и увлекателно. Главният герой е остроумен и пипето му сече. Диалозите са четивни и весели без да са абсурдни.
За какво става дума? Либиец се предава в американското посолство в Париж и след часове вече лети за САЩ. Датата обаче е 15 април, а Кадафи е злопаметен. Кучият му гъз, нали така.
На тази дата през 86-а няколко самолета бомбардират мишени в Либия (това е истина), заради което умира семейството на Асад Халил (това явно не е). Казват му Лъва и е терорист. И луд, разбира се. Значи опасен.
Самолетът каца много съмнително, а всички пътници са мъртви - отровени, застреляни, със счупен врат. Лъвът прави още една поразия на летището и изчезва със списък на лошите, които са пускали бомби преди години.
Ченгетата го гонят. Той е хитър и жесток. И така нататък.

Повествованието се води от името на основните персонажи - Асад и детектив Кори. Единия описва как избива хора, а другия - как сглобява мозайката. Звучи вълнуващо, но така интригата избледнява и е малко досадно. На кого му се чете разследване, за което знае повече от разследващите?

Книгата не е лоша, но реших, че нямам време за нея. Мога да предположа какво ще стане по-нататък - лошия започва да избива пилотите и замесените в бомбардировката, а добрите го гонят из щатите. По някое време може да поиска и тях да избие. Накрая бива убит, мислейки се за мъченик. Нашия човек продължава да дразни по-важните клечки с хапливи реплики. Заиграва се с колежката от ФБР.
Ако греша, поправете ме.

Та така. Толкова. Книгата наистина не е лоша и е написана добре. Просто ми се чете нещо по-различно. Пък и 600 страници...

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 7/10 - за други моменти

1 коментар:

alvin каза...

Ок , нали си ми я обещал в оригинал. Канадско издание с твърди корици ;)
Чакам си я ;)