март 15, 2008

Ако импресионистите бяха зъболекари

Ако импресионистите бяха зъболекари
Уди Алън
КК Труд
246 страници
11,99 лева
(включва сборниците 'Квит сме' и 'Без перушина')



Защо не съм го чел досега?
Защо никой не ми беше казал за Уди Алън?

Гледал съм откъси от негови филми; чел съм интервю с него, което не помня.
Но се поправих. И в момента се чудя как точно да ви обясня, че е добре и вие да направите същото, ако случайно не сте чели тези.. мм, кратки, пъстри, избуяващи във всички посоки думи. Умни, смешни, (само)иронични, цветни, абсурдни, провокативни, неподражаеми.

Единият вариант е да препиша дословно 97% от текста и да се опитам да го замаскирам като цитати, но (първо) ще е трудоемко и (второ) тези от "Труд' са малко пиперливи по отношение на авторското право, та ще е проблем.
Другият е да цитирам избирателно, което означава, че със сигурност ще пропусна ценни моменти. Защото фойерверките са неповторими, десетки, стотици, разцъфват иззад всеки ъгъл, неочаквано, забавно, изумително.
И аз се смях с глас много пъти, препрочитах някои неща, а после се смях пак.

Няколко цитата, напълно случайни: (разгръщам и преписвам, лесно е)
Скарахме се и тя пак започна да ме навива да имаме деца. Слава Богу, убедих я, че ще са прекално невръстни.
След нашествието на съюзниците, косата на Хитлер стана суха и разчорлена. Това се дължеше, от една страна, на бойните успехи на съюзниците, а, от друга, на съветите на Гьобелс, който му втълпи да я мие всеки ден.
Всеки от нас посвоему може да разпознае престъпниците. Те се отличават по големите си копчета за ръкавели и по това, че не спират да се хранят, ако върху главата на човека до тях се стовари наковалня.
Главният проблем при смъртта е страхът, че може да няма задгробен живот - изключително депресираща мисъл, особено за онези, които са си направили труда преди това да се избръснат.
Дорис: Но без Бог Вселената е лишена от смисъл. Животът е лишен от смисъл. Ние сме лишени от смисъл. (Напрегната пауза.) Изведнъж ми се прищя някой да ме опъне.

Това са само няколко капки в морето. Свалете си обувките и скачайте смело.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 17/19 - със свещник

13 коментара:

grogi каза...

Страхотна книга. Аз си я купих ит книжарница "Пингвините" - http://www.pe-bg.com/ на Славейков. А завързах и страхотен разговор с продавача - много начетен младеж.

alvin каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
alvin каза...

Ама ти май правиш явна рекламка на Пингвините, а?

Яко! ;)

vladimir каза...

това е един от най-яките сборници на Земята. чел съм предишното издание обаче. в новото пише ли, че е допълннено, нецензурирано и т.н.? или старото си е достатъчно?

Анонимен каза...

Никак не ти е достатъчно старото, armydreamer. Новото е допълнено с още разкази/пиеси. Старото е по-ценно с по-добрия си преводач, в новото са 3-ма, но като цяло по-смислена инвестиция е настоящото издание. Enjoy!

alvin каза...

В "Ако импресионистите бяха.." са включени неща от "Квит сме" и "Без перушина".
В "Пълна анархия" има още няколко неща от "Без перушина", както и "Странични ефекти" и "Пълна анархия".

Не знам защо така са ги сглобили :)

Jen каза...

Наистина, как може никой да не ти е казал за Уди Алън! :)

Аз имам силно емоционално отношение към стария сборник. Нещо като символ на студентските ми години е. От четене и разнасяне беше в състояние на полуразпад преди да се погуби някъде окончателно. Мислех де не си купувам новото издание, защото никога няма да е същото, но взех да се разколебавам. :)

alvin каза...

Ами, всъщност, казаха ми :)

Но всички останали сте наказани, задето сте се скръндзили досега! ;)

(когато си говорите за старото издание, което не съм чел, но помня визуално, се сещам за "Разкажи ни за пуйката, Джо" на Алан Маршал. не знам защо. ще си я намеря пак :Р )

lindyhopper каза...

У нас "Пуйката..." се разпадна и погуби по гореописания начин.;)

Васил каза...

Здравей Алвин,
не знам как да ти пиша лично съобщение за това ще ти пиша тук:
това отдолу е моят блог за преразкази на книги : http://prerazkazi.blogspot.com/ , писал съм те към линковете, ако искаш можеш да направиш същото :)
Стартирах блога съвсем наскоро, той няма за идея да ти е конкуренция, просто целта и средствата му са други. Надявам се че ти и хорат, които минат оттук ще прекарат добре там и ще оставят по някой и друг коментар ;) Поздрави.

alvin каза...

Добре, че се обади! :)
Отивам да хвърля едно око. Но само на книгите, които вече съм чел. Иначе е яко спойлери :)))

PS - Конкуренция няма. Колкото повече.. нали :)

Васил каза...

Пак съм аз...
Четох стария сборник ( изключително слаба книжна продукция, мастилото се е разтекло около буквите, книгата се разпадна на две части, кориюците са твърди колкото и тоалтена хартия ), даже и уди Алън не може да ме накара да обичам тази книга, просто е съвсем евтин талаш като издание... та исках да питам дали и новата книга и се цепи гръбчето по същия начин - като гледам е с меки корици.
Иначе разказите са чудесни малки бижута, по това няма спор. ;)

Unknown каза...

mejdu drugoto - veche moje da se nameri novo izdanie na Razkaji mi za puikata, Joe.