март 24, 2009

Вампирите в българския фолклор

Вампирите в българския фолклор
Анатол Анчев
Леге Артис, 2008
цена 10 лв.
186 страници




Айде, оплюйте потребителя; и тази си я купих заради корицата. Приятно релефна, със сгънати навътре корици и ретро оформление.
А над заглавието със страшна сила виси 'Поредица К.Г.Юнг & последователи'.

Вампири и психоанализа. Кой каза oh yeah?

Началните страници понатежават заради дългите бележки под линия и нескончаемите психо-цитати, които се точат така чак до края. Любимка сред цитираните юнгиански капацитети в промишлени количества е някоя си г-жа Франц.
Като цяло психологията и фолклора (иначе тол-ко-ва симпатични играчи) не са се сработили добре на терена. Ту едното, ту другото изглежда като зашита с бели конци кръпка на фона на другото. Като вода и мазнина са.

По-интересно ми беше да чета фолклорната вампирска част. Какви са вампирите в българските поверия, защо се появяват, как живеят и умират, какво и на кого правят, кой ги вижда, как може да ги победиш. В кои приказни истории се споменават, какви архетипови образи се срещат там (тук г-жа Франц се включва с няколко психо-страници в чест на котките), как би изглеждала една вампирска история с по-съвременен изказ.
Прави се и уговорката, че за разлика от митологичните образи, в народните поверия на главните герои не се приписват обичайни човешки характеристики - те не се колебаят, не изпитват противоречиви чувства, не са заети с Егото си и т.н.
Тук логичният въпрос какво тогава ще им психоанализираме чезне в тежките финални страници, които чистосърдечно претупах.

Академичният привкус сигурно ще се понрави на капацитетите.
Ако пак реша да чета книга за български фолклорни създания, смятам да си спестя юнгианския поглед.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКАЛА: 5/9 - легендата Курт!

3 коментара:

IvanZ каза...

Четири дивотии на американската култура: степа, бейзбола, американския футбол (дето не е нито "фут", нито поне "бол") и вампирите (нищо че Брам Стокър е ирландец). Ако беше свързано с културата, щях да добавя и фастфуда. Не се докосвам до нищо - филм, книга или заглавие на материал във вестник, - в което историята се върти около някое от тези неща. Животът е къс!

alvin каза...

Абе, да ти кажа - това с вампирите си има корени и у нас. Как и защо са се появили поверията, не е ясно, но ги има. Не са типични кръвопийци, нито заразяват с хапане, ала са налице.
И вампирджии има :)

addicted to life каза...

т.е.? последно препоръчваш ли ни да прочетем тази книга или не?

описанието е много интересно, но все едно малко си резервиран към съдържанието. така ли е?