декември 18, 2010

Нощем с белите коне

Нощем с белите конеНощем с белите коне
Павел Вежинов
изд. на ОФ
2.18 лв. (ценова база: 1980г.)
395 страници (83% прочетени)
Много бях ядосан на книгата, но вече ми мина. Така и не я довърших, не открих смисъл да го правя.

Тежък късен соц.
Вали дъжд, времето е лошо и всички герои си спомнят за умрели приятели и роднини. Възрастен академик бута живота си на финалната права. Племеникът му някак се справя с младостта, мъртвия си баща и един желан аборт.
Няма искра, няма живец.
Не мога да повярвам, че съм се родил в такава тегава година.

Фантастичният елемент в книгата е само фон. Твърде повърхностен, незабележим дори. Всичко останало е соцреализъм, който по стил невероятно наподобява Черните лебеди на Райнов. Приятно описателно, ама мъчно и трудно, всичко е една мрачна инерция, по която можеш да се движиш и 200, и 1200 страници.

Само като си представя, че такава книга може да бъде светъл лъч в онази литературна действителност, се ококорвам. Явно има нещо ново в нея - да се говори за неангажиращ секс, командировки в бели държави, роднини с други политически възгледи. Обаче само това не стига.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 6/10 - вила на Витоша

4 коментара:

Стоян Христов каза...

Отвратителна работа е. Аз помня, че я дочетох, ама беше с 300 зора. И това 6, дето си й дал, пак е много.:)

nousha каза...

Интересното е, че някои сцени от филма са ми оставили много силна следа като усещане, настроение и атмосфера, особено в мрачни и зимни софийски дни се улавям, че търся да "съвпадна" това усещане. Но книгата май не съм чела още. Ти "Черните лебеди" нямаше ли да ми я даваш нещо, а :)

alvin каза...

Ще ти дам кoято книга пожелаеш. Включително твоята :] Виноват!
Имаш ми имейла, нали?

nousha каза...

Абсолютно го нямам, пък и в кю-то почти не влизам, но минавам всеки ден през фейсбук. Моята книга може първо да я прочетеш :) Великодушно я оставям на съхранение до прочитане :)