април 30, 2010

Лекарство против северния вятър

Лекарство против северния вятър
Даниел Глатауер
ик Обсидиан
15 лева
238 страници




Ако някой помни какво е 'епистоларна проза', да знае, че тази книга е нещо... е-пистоларно.
Който е забравил - да си припомни.

Тъй като закъснях с това ревю/преглед/оценка/обзор/мнение, мога спокойно да огледам кой и какво е писал по повод Глатауеровата книга. Мнения всякакви, предимно разнопосочни.
Харесващите харесват как леко се чете, остроумните диалози, достоверния поглед, интересния финал. Нехаресващите не харесват лековатия стил, липсата на истински хумор, скалъпената история, неоправданото очакване.
Хора всякакви. Пък и темата е плодотворна за масов диспут - мъж и жена се запознават онлайн заради сгрешен имейл, започват да си пишат, да се опознават, да любопитстват, да се харесват, да се търсят, чакат и разминават. Целият роман е поредица от мейли - Лео пише на Еми, Еми пише на Лео.

Аз съм от харесалите книгата. Заради простичкия, но непренебрежим факт, че толкова прозаичен сюжет успява да разкрие още няколко пласта от и без това подлагания на многократни дисекции емоционален човешки спектър.
Ебати изречението, дългото неписане ми се отразява. В многословие и маниерничене.

Възприемам книгата като разказ за сладката самозаблуда, за търсенето, надеждата и трупащите се емоции. И за (нуждата от) изграждане на нечий образ, невъзможно твой и непосилен за сбъдване.

Останалите мнения - цонко, ylith, exquisite, carreragt, те четат, автора.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 31/40 - фатално "Еми"

април 17, 2010

Моят чичо Осуалд

Моят чичо Осуалд

Роалд Дал
ик Унискорп
255 страници
7.00 лева





Хумористичен и немалко еротичен роман. На места е много забавен, а на други се чувствах като с посредствена книга-игра - често минаваш по един и същ път, правиш правилните неща и пак не се получава кой знае колко интересно.
(На корицата има... гръд, нали?)

Става дума за младия Осуалд, който разказва какво е правил, за да натрупа милиони. В началото го изпращат от Англия във Франция, за да види свят. Той напуска квартирата (където хазяинът се храни грозно с отвратителни неща; как иначе) и пристига в Судан, където търси легендарна муха. Изсушиш ли я, се превръща в могъщ афродизиак. Следват безумни сцени.
Осуалд е хитър, ловък, много дързък и сексуално ориентиран. Натрупва хиляди лири. Запознава се с пропаднал преподавател, който тъкмо е измислил как да замразява и запазва с години семенна течност. Решава да събере такава от десетки известни мъже в Европа и Америка - Айнщайн, Пикасо, Щраус, Реноар, Киплинг, Пучини, всякакви царе, музиканти, артисти, и да я продава на богати жени.
Впуска се в рисковано пътуване с една страшно хубава девойка (за която дори нарушава желязното си правило никога да не спи втори път с една и съща жена) из широкия свят, където е пълно с даровити мъже, които пощуряват след доза суданска муха.
Всичко това до финала, където Осуалд е леко прецакан.

Забавно и непретенциозно, с много добри попадения, които биват леееко помрачавани от моменти на зацикляне.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 2/3 - две дози