април 17, 2010

Моят чичо Осуалд

Моят чичо Осуалд

Роалд Дал
ик Унискорп
255 страници
7.00 лева





Хумористичен и немалко еротичен роман. На места е много забавен, а на други се чувствах като с посредствена книга-игра - често минаваш по един и същ път, правиш правилните неща и пак не се получава кой знае колко интересно.
(На корицата има... гръд, нали?)

Става дума за младия Осуалд, който разказва какво е правил, за да натрупа милиони. В началото го изпращат от Англия във Франция, за да види свят. Той напуска квартирата (където хазяинът се храни грозно с отвратителни неща; как иначе) и пристига в Судан, където търси легендарна муха. Изсушиш ли я, се превръща в могъщ афродизиак. Следват безумни сцени.
Осуалд е хитър, ловък, много дързък и сексуално ориентиран. Натрупва хиляди лири. Запознава се с пропаднал преподавател, който тъкмо е измислил как да замразява и запазва с години семенна течност. Решава да събере такава от десетки известни мъже в Европа и Америка - Айнщайн, Пикасо, Щраус, Реноар, Киплинг, Пучини, всякакви царе, музиканти, артисти, и да я продава на богати жени.
Впуска се в рисковано пътуване с една страшно хубава девойка (за която дори нарушава желязното си правило никога да не спи втори път с една и съща жена) из широкия свят, където е пълно с даровити мъже, които пощуряват след доза суданска муха.
Всичко това до финала, където Осуалд е леко прецакан.

Забавно и непретенциозно, с много добри попадения, които биват леееко помрачавани от моменти на зацикляне.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 2/3 - две дози

4 коментара:

BRANIMER каза...

Книга - любимец! О, йе!

alvin каза...

Между другото, Дал е известен с детските си и младежки романи, а по един от тях - "Фантастичният мистър Фокс", има страхотен анимационно-куклен (не знам как иначе да го нарека) филм, гледах го снощи. Препоръчам го на всички :)

BRANIMER каза...

Има и други негови книги филмирани - Чарли и шоколадената фабрика например... Наистина, Дал е основно детско-юношески автор, което не му пречи да пише книги като Моят чичо Осуалд и Разкази с неочакван край :P

Анонимен каза...

С интерес ще прочета тази творба! И аз се изненадах, че пише и литература за възрастни, но "Истински истории" ми стана повече от любима. А от детските му произведения фаворит ми е "Матилда", която е чудесно екранизирана с продуцентското и актьорско участие на Дани Девито.