февруари 23, 2011

Една нощ през самотния октомври

Една нощ през самотния октомвриЕдна нощ през самотния октомври
Роджър ЗелазниТридесет и една глави за всеки от дните на месец октомври. Само толкова, за съжаление.
Романът се оказва един от последните на Зелазни, но въпреки това е изключително усмихнат и забавен. С късите и свежи диалози, с познатите от чужди произведения герои, с намигванията към любими автори и произведения, със спокойното си темпо. Без тежки абзаци, равносметки, внушения и двойна психоподплата. Само една игра с приближаващ финал, който винаги виси на косъм.

Почти дузина герои се подготвят за края на октовмри, когато ще заемат местата си от двете страни на барикадата. Едни ще се опитат да отворят врата за нахлуващи прастари същества, а другите ще трябва да им попречат. В началото на книгата (месеца) никой не знае принадлежността на останалите, не са известни дори самите участници. Тече трескава, мнителна подготовка. Отварачи и затварачи се разучават и дебнат на фона на покрайнините на малко градче, разговарят, пият чай, сключват съюзи, кроят планове, палят си къщите.
Всеки участник има до себе си разумно животно, което също е част от играта. Котка, змия, плъх, прилеп, сова и т.н.

Историята разказва Смрък. Смрък е кучето с най-класна разказваческа дарба, което сте срещали (ако сте срещали други). Негов господар е Джак. Джак има ножове. Разхожда се вечер.
Опростеният и особен кучешки поглед върху цялата игра носи допълнително количество усмивки. Смрък прави задължителната си сутрешна разходка. Ако нещо го притеснява - лае. Ако попадне на друго куче, си разглеждат си зъбите, подушват се и коментират господарите си. Има особено мнение за котките и за хората, които го преследват с арбалет. И е нещо като магистър по висша свръхестествена геометрия.
Голяма част от останалите играчи ще разпознаете лесно - Графа, Големия детектив, Добрия доктор. Други са по-неизвестни, но благодарностите от автора в началото на книгата донякъде вдигат завесата.

Най-странното е, че съм чел книгата преди повече от 10 години, а бях забравил около 90% от историята.
Препоръчвам ви я най-най-горещо. Ненатрапчиво фентъзи, чието съдържание е изпълзяло от любимите рафтове със стари книги, за да ти ги припомни.
Книгата се намира трудно в кашоните с литература на старо и май не е преиздавана скоро, затова четете от тук. И аз от там четох, и аз три дни и три нощи се веселих.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 93/100 - съблазнителка в кръга

7 коментара:

Shannara каза...

:) Харесва ми ревюто. Ех, върна ме в гимназията с тази книга. Странното е, че и аз много я харесах навремето, но и аз не си спомням много.

alvin каза...

Препрочиташ. Припомняш си книгата. Спомняш си за времето в гимназията.

Какво по-хубаво?

Shannara каза...

Кой има време за препрочитане? В goodreads съм си набелязала 50 нови книги за четене и въпреки, че гълтам по една на седмица, бройката изобщо не спада, защото междувременно набелязвам по още някоя.

alvin каза...

Чете се бързо, пък и ще ти е като нова. Освен това е гарантирано добра :)
Мисля, че можеш да я вмъкнеш за ден-два :)

Христо Блажев каза...

Аз чета по книга на ден - само на сагата "Хиперион" цели три отделих, но си заслужаваше - и пак не смогвам с всички страхотни книги, повечето стари. Специално за "Една нощ през самотния октомври" прочетох тук и веднага си я дръпнах, изчетох я за една хубава вечер и благодаря за препоръката. Сега й пиша ревю, но не знам кога ще го публикувам - над 10 други си чакат :)

Анонимен каза...

Четох я миналият Октомври - по една глава на ден. :))

Gevura

Serge каза...

Особено любима книга ми е, а ревюто също ми допада ;) евала