март 31, 2011

Тигър! Тигър!

Тигър! Тигър!
Алфред Бестър







Казват, че книгата е класика и присъства в почти всички класации. Че предшества киберпънка със своите мега-корпорации и биотехнологични подобрения на човешкото тяло. Че е sci-fi вариант на "Граф Монте Кристо".
И са прави.
А освен това романът си е един скоростен, идеен адвенчър с много фантастични идеи, екшън и добре замислен сюжет.

Добре замислен, но доста моменти са претупани. Разни герои се появяват и изчезват набързо. Действието препуска с такава скорост, че няма време за описание на характери.
Имаме само Гъли Фойл - груб, недодялан и обладан от такова желание за отмъщение, че не може да мисли за нищо друго. Лицето му е татуирано с тъмно червени линии, яростта му е безгранична, а разрушението - единствена цел.

Светът се е променил коренно, откакто хората са научили как да се телепортират (нарича се "джонтиране"). Градовете са подчинени на новият начин на придвижване, изчезнали са много нужди, неудобства и професии. Големи бизнес фамилии управляват всичко, воюват, печелят и крият тайните си.
Гъли Фойл е последният оцелял на разрушен кораб, който се движи безцелно в комоса. Фойл живее без вяра, оцелява като на сън, бори се почти механично. Изведнъж се появява се надежда за спасение, която бързо угасва и с последната си искра разпалва огъня на неистовото желание за отмъщение.

Пъргав ритъм, хубави идеи, половин век гаранция за качество.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 3/4 - The Stars My Destination

4 коментара:

Анонимен каза...

Книгата четох в десети клас или някъде там и остави странно впечатление в мен.

Личеше си, че в редица отношения е остаряла, но имаше хубав заряд, а гневът в нея бе изключително неподправен, а аз харесвам гнева.

Помня добре непреведеното "акселерирах", както и боят със спецчастите... палци горе за книгата!

А

Анонимен каза...

Йеп. Много приятна книга. Бях налазила библиотеката на Нерксис, когото му гостувах в Свищов и "Тигър!Тигър!" ме разнообрази от учебниците по маркетинг. :)

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/watch?v=RMtz9aokaio

Mishev

alvin каза...

абе.. класика :)