ноември 07, 2011

Кратка история на почти всичко

Кратка история на почти всичко

Бил БрайсънНаучно-популярна книга за любопитни умове. И любознателни. И за всички, които поназнайват това-онова, но годините са им изтрили възможността да систематизират. Което понякога, става ясно, е невъзможно.
Перфектният учебник трябва да изглежда по подобен начин - написан със стил (все пак някакъв), с чувство за хумор, с биографични истории за учените и последиците от откритията им. Последните три са важни за разкриване на вселенската ирония.

Не знам как се пишат "няколко думи" за толкова всеобхватна научно-популярна книга. Написаното и без това е максимално сбито. Дочу се, че вътре имало неверни и/или вече неактуални данни. Бих се изненадал, ако не е така. Препоръчвам ви я от тук, докато все още информацията в нея не е остаряла прекомерно. Айде, че изстина.

Знанието обогатява, наистина. И инжектира нужната доза реализъм, показвайки ти, че на фона на ВСИЧКО ОСТАНАЛО, ти клониш към нула. Затова спри да се тормозиш с дребнавостта си и бъди поне малко странен и луд. Разни хора са разкривали вселенски истини дори само с разходка до хълма или спане върху два стола.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 4/5 - маниаци по камънаци

2 коментара:

Estranged каза...

За съжаление книгата звучи като преразказ на преразказ. И реално тя е преразказ на преразказ, с всички произтичащи от това неточности, неверни неща и мъгляви изказвания.
Брайсън е по-добър като историк и книгата му "У дома" сякаш е по-добре написана.

Гладът за научнопопулярни книги може да бъде по-удовлетворен от Asimov's New Guide to Science, но за най-приятни, умно и интересно написани намирам поредицата на Пратчет - The Science of Discworld. Тя е и разделена на 3 томчета, което създава впечатлението, че не е огромна тухла. Аз си ги поръчах от Book Depository.

туроператори каза...

Поздравления за хубавият блог и статиите които споделяте с нас. Вижда се че имате конкретна насока и идея като цяло за страницата, което е важно и именно в това се крие успеха. Желая ви много потребители и интересни факти, които да продължавате да пишете за нас.В последно време книгата стана неизменна част от ежедневието на много млади хора . Не е както беше преди няколко години. Сега като че ли има един голям глад, за прелистване на листа от книги.Може би с напредването на технологиите ще се завръщат онези стари чувства.