юни 13, 2006

Тортила Флет


Тортила Флет (Tortilla Flat)
Джон Стайнбек
НАРОДНА КУЛТУРА - 1983 г.
цена не се вижда




Това е историята на Дани, приятелите на Дани и къщата на Дани. Тая история разказва как тия три неща станаха едно, така че, ако в Тортила Флет заговорите за къщата на Дани, никой не ще мисли, че имате предвид само дървената постройка, отдавна измазана с вар и обрасла в листата на древната, неподрязана кастилска роза.
из Предговора


На рафтовете у дома томовете на Стайнбек стояха редом с останалите харесвани от нашите "по-сериозни" автори - Ъруин Шоу, Хемингуей и Ремарк. "Нашите" са родителските тела, нали. Имаше и Цвайг, но неговото присъствие там е било по-скоро дизайнерска хрумка; не мисля, че го тачеха кой знае колко, но може и да греша. Важното е, че си пасваше с другите над телевизора.
Много пъти съм ровил в тия книги, чоплил съм тук-там и сега не знам със сигурност какво точно съм чел. Нито пък от кой автор. Не съм харесал някой от тях дотолкова, че да изчета всичките му писания.
Това обаче ще се промени, защото започвам бавна и упорита атака по отношение на Стайнбек. Като имам време, де. Затова е бавна.

Дадоха ми да чета "Тортила Флет" и като взех томчето (което не е никак дребно и съдържа и други по-къси неща, както и откъси от по-големи), се сетих че я имам. Не лично, но все тая - книгите в нашата рода ги ценя само аз и с чиста съвест им лепя етикети за притежание. Най-хубавите тайно подпечатвам, о да.

"Тортила Флет" ми хареса.
Най-вече стила.
Историята ми се стори прекалено накъсана, съставена от отделни случки и някак съкратена. Много ми напомни за "Белю Пушилката" на Джек Лондон, само че там нещата бяха по-взаимосвързани. Книгата била замислена от Стайнбек като леко четиво, което пишел за забава. Непретенциозно така. Въпреки това аз си мисля, че тая накъсаност е в резултат на редакторско кастрене. Споменава се, че книгата е излизала два пъти в България - един път през 60-те и втори път - със значителни редакторски поправки - през 83-а година. Значителни редакторски, мда.
Авторът сам обяснява, че цялата история е базирана на легендата за крал Артър/Артур, само че аз не си падам по тая история, не я помня и съответно не открих аналогии с нея. Но щом човека казва, значи има. Според собствените му думи в писмо до една собственичка на литературно бюро, всеки би трябвало да разпознае структурата на легендата и героите - Ланселот, Галахад и прочие.

Иначе в книгата няма никакви рицари. Става дума за група приятели, които пият, пеят и се веселят заедно. Харесва ми атмосферата и начина, по който е описана. Безгрижието, приятелството, другарските сбивания, диалозите, хлапашките хрумки. Като чета, ми се ще да взема галон винце, да се излегна на сянка и да чакам утрешния ден. С приятели обаче.
Финалът е малко тъжен и много истински. Наистина хубава книга.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 9/12, с вкус на вино и живот

5 коментара:

hazel каза...

Чела съм я два пъти, първия път на 16 г., втория на два пъти по 16. И двата пъти много ме трогна. Което идва да покаже, че колкото повече нещата се променят, толкова повече си остават същите.

Спомням си как учителят ми по философия в гимназията говореше разпалено за "Тортила Флет", шкембето му се тресеше, мустаците му подскачаха... Как да не зачетеш Стайнбек после.

Спомням си как преподавателката ни по американска литература в университета намрази и бойкотира групата ни, забравих точно за какво и по какъв начин, но от Стайнбек в конспекта имаше само "Гроздовете на гнева", щото е пролетарски роман, нали разбираш,нищо, че бяхме началото на 90-те... Това, че е пролетарски роман не му пречи да е чудесен, разбира се. Препоръчвам също "Улица Консервна" и "Благодатния четвъртък" сега, после може "За мишките и хората". "На изток от рая" чак след като си изградиш мнение за писателя, за да може да ти го срине:)

Ех, Алвине, направо ме върна години назад. Благодаря:)

alvin каза...

Няколко човека в един глас ми препоръчаха след Торила Флет да започна нещо с Чарли.
"Пътешествия с Чарли"?
Трябва ми само свободно време. Матрял има :)

Steve Mills каза...

МОЯТА СВИДЕТЕЛСТВО КАК ПОЛУЧАВАТ МОЯТА МЪЖ:

Моето име Роуз съм от Норвегия, искам да споделя историята си тук онлайн за това как съм върнал бившия си съпруг с помощта на велик човек, който ме заклина в рамките на 24 часа, когато съпругът ми се върна при мен, името му е Д-р Огунделе. Чух някой да разказва историята си по радиото за д-р Огундели за това как този мъж й помага с целия му проблем, така че бързо се свързах с него за помощ, защото съм бил измамен твърде много пъти от фалшиви хора, но веднага щом се свързах с д-р Огунделе, хвърли магия за мен и той ми каза, че съпругът ми ще се върне при мен в рамките на 24 часа, това е като чудо за мен, аз му вярвах и чаках, а в рамките на 24 часа съпругът ми ми се обади по телефона и помоли ме да простя него и днес съм щастлив да ви кажа, че съпругът ми се е върнал при мен и и двамата живеем щастливо. Моля, искам думата да ми помогне да благодаря на д-р Огундели за великата му работа в живота ми, аз се съгласих с него, за да информирам света за неговата добра работа, затова споделям историята си, за да ми помогне да му благодаря за тези който се нуждае от помощ, за да се свърже с него за помощ, той има силата да донесе щастие и да даде решение на всякакъв проблем, аз го препоръчвам на всеки, който има нужда от помощ, той е 100% оригинален и тук е неговата информация за контакт за тези, които се нуждаят от неговата помощ , Имейл: ogundeletempleofsolution@gmail.com. WhatsApp или Viber Чат: +27638836445.

* каза...

Здравейте всички тук, Моето име е Дария, аз съм от Сърбия, искам да споделя историята си тук онлайн за това как съм получил помощ д-р Аде велика магия, която може да помогне на всеки с неговите проблеми, д-р Аде върна бившия ми съпруг само за 24 часа съпругът ми ме напусна и си тръгна с друга дама в продължение на 9 години, но миналата седмица имах предвид рекламата на д-р Аде в интернет, свързах се с него за помощ и той ми каза да не се тревожа, че ще помогне ми с всичките ми проблеми, аз му се доверявах, защото търсех помощ от цял ​​свят, д-р Аде донесе съпруга ми обратно за мен днес ние живеем заедно, толкова съм щастлив да споделя тази история със света, казвам това, защото съм съгласен с д-р Аде, че ще информирам света за него, след като ми помогна, така че казвам това днес, защото на тези, които се нуждаят от помощ, за да се свържат спешно с д-р Аде и ви уверявам, че той ще ви донесе щастие, точно както той помага с всичките ми проблеми. Аз ще се откажа информация за контакт на д-р Аде за тези, които се нуждаят от всякакъв вид помощ аз съветвам да се свържете с него спешно с неговия имейл: adetempleofsolution@gmail.coma и WhatsApp или Viber Чат: +27710187753.

blogger каза...

Д-р Агбазар - страхотен човек, този лекар ще ми помогне да възстановя любовника си Джени Уилямс, която се раздели с мен с мощното си заклинание преди 2 години, а днес тя се върна при мен, така че ако имате нужда от помощ, свържете се с него по имейл: ( agbazara@gmail.com ) или се обадете / WhatsApp +2348104102662. И решете проблема си като мен.