юни 02, 2008

Големи неприятности

Големи неприятности
Дейв Бари
Булсофт Пъблишърс
цена 6.50
страници 271
Авторът се оказа известен хуморост - журналист, награден с Пулицър през 1988 г. 'заради последователната и ефективана употреба на чувството си за хумор като начин за представяне на свеж поглед по сериозни теми'. Писал е сценарии, радио пиеси, както и дузина книги. Това е първият му роман.
Личният му сайт посреща с картинка на Бари, чук, санитарна керамика и надпис "ако напуснете този сайт, ще убия беззащитната тоалетна". Nasty.

Самият автор признава, че преди не е творил сюжетно произведение и замислянето на такова се оказва нелесна работа. В действителност се е получила сносна каша от много образи и сюжетни нишки, които се пресичат твърде рано и твърде едновременно. После щурмуват заедно очаквания финал.
За целта са използвани: баща и син; майка, дъщеря и втори съпруг; скитник; прислужница; двама наемни убийци; две отрепки; двама агенти на фбр; двама патрулиращи полицаи; контрабандисти с руска кръв. Фонът е Маями.
Маниерът напомня изключително много на киносценарий. Забързан, на места истински смешен, на други - попресилен и прекалено ситуационен. Клишета присъстват. Както и няколко натрапващи се повторения (гладното куче и рефренът 'искам твойта секс-джаджа') Нищо чудно, че има филм по темата. Който бих гледал?

Самият Стивън Кинг казва, че това е най-смешната книга, която е чел от 40 години насам. Това явно показва, че г-н Кинг се занимава само и изключително с писане и не е чел нищо от толкова дълго време. Както и че двамата са приятели.

Прелиства се бързо.
На гърба на книгата, която чета успоредно, тази е прекалено небрежна.
Друго май няма за казване.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 3/5 - куче vs жаба

Няма коментари: