юни 07, 2008

Кантата за Лейбовиц

Кантата за Лейбовиц (A Canticle for Leibowitz)
Уолтър Милър Мл.
ик Неохрон
цена 5 лв
301 стр.
Признавам, тази книга е пост-апокалиптичен роман с познатия за шейсетте години поглед от ръба на ядрената пропаст; футуристична история за саморазрушаващото се човечество.
Но "Кантата за Лейбовиц" е и много повече.

Изградена от три части, първоначално публикувани като самостоятелни разкази в The Magazine of F&SF, книгата проследява различни моменти около съществуването на католически манастир, чийто покровител е загиналият по време на Огнения Потоп учен Лейбовиц.
Католически манастир. Покровителят е учен. Евреин.

Самият разказ прави дълги подскоци, започвайки с FIAT HOMO (да бъде човек?) по времето, когато цивилизацията тепърва се отърсва от катастрофата. В средновековни условия монасите събират оцелели парчета информация, преписват механично неясни текстове и по всякакъв начин се опитват да акушират на прераждането на знанието.
А дозите религия не дразнят. Вярата и чистосърдечното посвещаване създават усещане за мисия и значимост, за нещо по-важно от църковни норми и канони. И съсредоточеното, бащинско обгрижване на жалките останки на науката, почти механично и без разбиране, методично, с кроткия плам на послушника, успява да спести критичният поглед, с който съм свикнал авторите да оглеждат религията.

FIAT LUX (Да Бъде Светлина) ни прехвърля векове напред, когато посъвзелото се човечество отново започва да воюва, примитивно и наглед безмислено, а учени и монаси спорят дали хората трябва първо да помъдреят преди да използват знанието или да го използват, за да натрупат мъдрост. Пътят от невежеството до преоткритата самоунищожителна сила е постлан с добри намерения.
Плашещата цикличност в начина, по който пишем историята си, хвърля петно върху усещането за ренесанс. И първата светеща електрическа крушка от столетия насам е кулминация - и за края на тъмните векове, и за началото на грешки, които ще се повторят.

FIAT VOLUNTAS TUA (Да Бъде Волята Му) показва високотехнологичен свят, в който човекът отново лети и отново е на път да зарови костите си дълбоко под земята.
Престъпление, наказание, милосърдие, отговорност. Изкупление. Надежда.
Пробудено човешко лице, урудливо и глупаво, тепърва прохождащо. Но човешко.

Нямам представа защо някой е прекръстил книгата и на български е по-известна като Апокалипсис I, нито пък дали точният превод включва думата 'кантата' в себе си. Също така се шири мнението, че изданието е осакатено откъм обем. А продължението - Saint Leibowitz and the Wild Horse Woman - не е издавано у нас, довършено е след като Милър се самоубива през 96-а и, казват, било далече от истината.
Въпреки това тази книга е повече от силна. И рита.
Прочетете тук или си купете.

ОЦЕНКА ПО ПРАНЖЕВАТА СКаЛА: 47/50 - бясна котка - орнитолог

5 коментара:

Стоян Христов каза...

Книгата ми е слабост отдавна, но никога не съм успявал да се аргументирам така добре кое е толкова ценното в нея. Все ми се е струвало, че трябва да си нещо като тинейджър философ-технократ, за да схванеш силата на посланието, че и на епохата.

Много съм се забавлявал на набожното отношение към останките от неразбираеми чертежи, включително капчици мастило или драсканици в полето.:)

Завършекът също за мен беше с много силно послание и леко неочакван, но всъщност доста логичен.
Напоследък обаче макар много да се говори за човекопричинени апокалипсиси, май никой не мисли сериозно за това. Или поне сериозната и трезвомислеща интелигенция не го прави.

Васил каза...

Аз пък винаги съм мислил, че ако има ядрен апокалипсис сектата на Висарион ще стане световна религия :) Не знам защо, просто така съм си втълпил.
Блогът ми впрочем скоро ще бъде захранен с малко литература, бях зает последните два месеца. Специално за теб съм подбрал преразказа си на "За подмяна" - дано си го четеш с кеф и не се притеснявай да оставиш и някой коментар :)
И какви са тия приказки за "ако някой ме чете" ? Аз те чета, така че имаш поне един слушател. Айде едно виртулано потупване по рамото от мен и докато не съм забравил - посети тва адресче: www.shvoong.com, там може да спечелиш някой долар от хобито си. Аз досега съм изкарал 41 цента :D

Анонимен каза...

Xa, кой да предполага, че тази книга е толкова извесна?! (Незнам защо винаги съм си мислил, че това е една от книгите, които са се загубили пристигайки на БГ земя - издадени в малък тураж, от издателсво, което после изчезва. В съкратен превод без продължението и тн.)

А книгата си заслужава - или поне спомените ми за нея са доста положителни.:-) Търсих и продълженията, но така и не ги открих.

Горан

Unknown каза...

Изградена от три части, първоначално публикувани като самостоятелни разкази в The Magazine of F&SF, книгата проследява различни моменти около съществуването на католически манастир, чийто покровител е загиналият по време на Огнения Потоп учен Лейбовиц

Анонимен каза...

alvin,
ти да не отказа книгите?