август 05, 2008

Хазарски речник

Хазарски речник
Милорад Павич
ИК Агата-А
278 стр.
10 лв.




Изгубил съм форма, дори паролата в blogger бях забравил. А пък книгата не е никак подходяща за четене 'от време на време', ей така между другото (но не е и текст, който можеш да захапеш и ръфаш продължително, с тая плътност засища зверски). Затова четенето се проточи, съпровождайки (съпроводено от) десетки други неща, бавно, продължително, дори успях да посмачкам кориците.

Разделен на 3 части - християнска, ислямска и еврейска - речникът (лексиконът; романът;странното нещо на лудия сърбин) проследява случки, свързани във времето с хазарската полемика, състояла се 8-9 век. Павич успява да поднесе нещо, което изглежда исторически достоверно, въпреки че в голямата си част е фикция. Историята е функция на художествената измислица, а не обратно.

Маниерът на писане е неповторим, изключително, изключително наситен с всичко. Много плътен, с много впрегнато въображение.

Аз четох мъжкия екземпляр. Има и женски. Разликата е в петнайсетина реда.
Мога да напиша още много за тази книга, но не точно сега. Което е за предпочитане в сравнение с хубавите книги, за които не мога да напиша нищо кой знае какво когато и да е. Останалото ще е в коментарите някой ден.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 83/100 - тялото Адамово

3 коментара:

Minerva каза...

Опасявам се, че нищо ново няма да кажа. Чета от около месец чета вече женския екземпляр и няма прочитане. Има някаква странна способност да се раздипля и набухва този текст, не можеш го обхвана:)
Страхотия!

Анонимен каза...

Ще ви разкажа как го четох тоя път. Понеже нямам време напоследък да чета, остана ми такова - 2 часа, цели два, в една хижа в Рила, в стая два на три метра, на легло, опряно в грубата мозайка на бивша и сега затворена с алуминиева дограма тераса. Беше тихо, работеше радиатор, навън бе 0 градуса и аз четях "Хазарски речник", докато въздухът потрепваше от нарастващата топлина. Стигнах точно тогава до любимата си фраза:
"Един от верните пътища към истинското бъдеще (защото има и лъжовни видове бъдеще) е да вървиш в тази посока, в която нараства твоят страх." Спрях, затворих книгата и си казах: "Свърша ли я, започвам отначало".

Unknown каза...

Ам, извинявам се, но случайно да знаете от къде мога да си закупя двата екземпляра на книгата ?
И мъжкото и женското издание. За съжаление обиколих и се рових къде ли не, но никъде нищо :/