октомври 26, 2008

Дълбина в небето

Дълбина в небето
Върнър Виндж
ик Лира Принт
цена 2х8
страници 103/448




Присъедниявам се към тази половина от читателите, които твърдят, че началото е слабо и скучно, и че може да откаже всеки. Другите са на мнение, че после става много интересно и си заслужава отвсякъде, но аз просто не мога да преглътна подобен стил. Тези 103 страници са слаби по всякакви литкритерии.
Добре, някои прости неща са много гениални. Но някои са си просто елементарни.

Тези две книги (чиито корици се виждат по-горе и които смятах да прочета след дългата сцифи суша) са разделеният на части от българския издател роман A Deepness In The Sky, продължение на награденият "Огън в Дълбината", който бил много, много добър. И този е с награди, де.
Втората книга още стои опакована. Продавам/подарявам ги в комплект.

За разлика от Краят на дъгата, където началото беше много интересно и кашата се запече в последствие, тук първите страници са слаби. Това вече го споменах. Да добавим тромави, безинтересни и от оня тип 'бластери с кораби с капитански заповеди', които стряскат незакалените фенове, а на по-препатилите им вкисват физиономията.
Две експедиции се отправят към планета, чиято обитатели се подчиваняват на странния цикъл на звездата, в чиято система се намират. Привидно примирие, официална вечеря, съмнения, нападение. Така както го разказах, дори не звучи лошо. И се опасявам, че нататък става интересно, но спирам.

Виндж явно е идеен автор, но писателски талант кой знае какъв няма (каза великият критик по повод книга с много награди и големи тиражи).
Отворен съм за критики, тлъсти псувни и убеждаване, че трябва да довърша започнатото.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 1/3 - ах, арахна


1 коментар:

Анонимен каза...

Довърши книгите няма да съжаляваш наистина много трудно се чете отначало он понататък става доста интересно накрая даже исках още :)


Тошко