ноември 23, 2008

Дзен под кедъра

Дзен под кедъра
Кръстьо Кръстев
ИК Жанет 45
135 страници
6 лева




Притчите на Учителя Кръстев, това е то. Мисли и диалози със Съпругата, Мутанта Крум или духовно извисените спирачи от гара Подуяне.
Не са типични дзен коани, ама пък и аз не съм много сведущ по въпроса, чел съм само джобния пътеводител плюс тук-там нещо в нета.
Имам си любим просветляващ лъч от въпросния сборник:
Животът и любовта са си живот и любов, едно букетче теменужки си е букетче теменужки...

За дзен под кедъра обаче ни е седянката: чете се лесно, забавно и много, много бързо. Всеки лист представлява текст и илюстрация, кратки и ясни. Аз лично ги прекарах точно три пъти. Поучителни и мъдри, да.
Има ценни попадения, някои се намират тук, но повечето неща са малко встрани от представата ми за дзен. Пропити са със фейлетонизъм и политически краски, личи си кой е обветрен кадър на Стършел. Афоризматично някак.
Любимото ми е това:
Непознат човек намерил Учителя Кръстев излегнат под кедъра.
- Някога с моите приятели вярвахме, че светът се нуждае само от любов! - започнал да разказва непознатият. - Носехме ризи на цветя, пеехме, че всички са братя, а днес приятелите ми говорят само за пари!
- Ако това е достатъчно да разколебае твоята вяра, време е и ти да се включиш в разговорите! - посъветвал го мислителят.


Между другото, абонаментът за Стършел струва 20 лева. Защо не зарадвате някой приятел за Коледа? Нова Година?

пс - моля някой запознат да ми каже защо Учителя Кръстев никога не се сдобива с пълен член на тия стотина странички? Някакъв дзен финт, предполагам.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 27/40 - анти убоги

5 коментара:

firefox каза...

честно казано, звучи скучно.

виж, това е друга работа:
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=21962

генерала навремето се беше нагърбил с нелеката задача да открие един брой, но сега като потърсих (по повод кедрите) се оказва, че са я преиздали :)

lindyhopper каза...

Населението на нашата къща попива ежеседмично мъдрост от учителя и неговите колеги. Да прехвърлим ли някой прочетен брой? Евентуално от онези без кръстословица с награда от Зора Турс, защото баба ги цени по-малко.:)

hazel каза...

Правилото е, когато съществително от м.р. като Учителя, Събирача, Вожда се използва като съществително собствено, се членува с непълен член. Ъ-ъ, перифразирам:)

alvin каза...

'ffox
Прекалено е кратко, за да е скучно :D

'линди
Аз смятам да се обзаведа с абонамент, ще видим как са нещата 15 години след последната ни среща със стършелите :)

'хаз
Хм, ама понякога дори не е с главна буква.
"- Джубъра-джабъра - каза мъдреца."
?

alvin каза...

оха, изандоних се >]