ноември 30, 2008

Когато ангелите подивеят

Когато ангелите подивеят
Андрея Илиев
ик Сиела
цена 9 лв.
156 страници




Драги ми капацитети, тази книга плаче за филмиране.
Не ми идва на ум кой може да изиграе Румен, но Стефан е само за Христо Мутафчиев. Деков го взима Христо Шопов, с класните си сиви нюанси. А бай ви Ламбо ще е съдията Добрев, стига е тичал подир трамваите...
Това ще издуха дзифката, само дето звучи прекалено добре, за да се случи.

Познавам добре стила на Андрея, но този път ме изненада. Още по-малко страници и още по-динамичен и точен текст.
Излишни думи няма, локумите са за хранителните магазини. Силни, кратки, ясни. Бързи и пълни с информация.
И така се зарадвах на тази книга, че затваряйки последната страница късно вечерта, веднага се хванах за телефона. Цитирам: Tykmo pro4etih Angelite. Pozdravleniq, stra6na e!!!
Надявам се, че се усеща импулсивния ми възторг, въпреки маймуницата.

Две успоредни линии се преплитат през цялото време, двама мъже разказват в първо лице.
И ми се иска да ви разкажа набързо за какво става дума в сюжета, но така неминуемо ще се впусна в историята и ще ви разваля удоволствието.
Ако сте се нагледали на екшъни и сега ви се чете такъв, български, стегнат, добре написан - това е книгата. А отвъд преследването, стрелбата, кръвта и съпътстващите крими елементи, има истински, разбираеми мотиви. Защото в книгата е пълно с хора, а не с вестникарски герои.

За малко да забравя, тази книга не е моя. Скоро ще пътува за Канада (чикс, прочетох я преди теб, но я обгрижвах много внимателно, don't worry), с автограф и корица на Чучулигов, моля ви се.
Ей къде е Канада.

2 коментара:

Анонимен каза...

Аз чакам

Анонимен каза...

Да, наистина добра книга. Помня, че като я прочетох (не толкова отдавна), се бях наканил да ида специално до клуба и да го поздравя автора, но така и си остана :)

А