февруари 02, 2009

Дори каубойките плачат - I част

дори каубойките плачатДори каубойките плачат - I част
Том Робинс
обединени издатели
199 страници
~10 лв. на старо




Преди време прочетох Вила Инкогнито и в момент на силно вълнение реших, че трябва ще прочета всичко на Том Робинс, което е издавано у нас. Всичкото се оказа всичко на всичко три книги. Всъщност четири книги, три романа. Каубойките е в две части. Впечатленията ми се основават само на първата.

Удоволствието от четенето е свързано основно със стила на Робинс. Което автоматично дисквалифицира книгата в дисциплината 'Книга за бързо четене в трамвая'.
Текстът е като симпатичен вулкан в горещ ден, от чийто кратер изригват каубойки, кадилаци и градински тоалетни. Облакът пепел е примесен с прахоляк от прерията, а лавата - с индианска кръв. А нейде в недрата всичко това е предизвикано от два могъщи палеца, с които можеш да хванеш на стоп каквото си поискаш. Дори катафалка и камила, да.
Ако на някого последният абзац му се струва излишно натруфен, ето опростената версия: Сиси Хенкшоу има гигантски палци, бяга от къщи и се превръща в легенда на пътя, където стопира всичко и всеки, непрестанно, с години. После се влюбва в художник с индианска кръв и попада в ранчо, пълно с каубойки. Край на първа част.

Тъй като съм склонен да нарека авторовия маниер на писане 'неповторим' (наред със забавен, мъдър, щур и култаджийски), не мога да предам кой знае колко от атмосферата.
А тъй като съм прочел само половината история, няма как да разкажа и сюжета.
Затова само ще споделя, че ми хареса много, въпреки високите очаквания. За вас, неизкушените, остава да потърсите книгата из кашоните. Но се пазете, капиталистите знаят, че е рядка и си умират да изнудват.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 49/61 - той, Графинята

5 коментара:

Анонимен каза...

Да имаш да ни казваш нещо за наблюденията си върху Том Робинс и Луната? ;)

alvin каза...

Имам, да. Значи:
Г-н Робинс е нещо като еквивалент на оня ескимоски езиковед, който систематизирал петдесетина различни думи за сняг, само че в случая става дума за описания на луната. Няма-такива-описания.
Том Робинс е официален Главен Наблюдаващ Лунен Поет, Пишещ Проза. И отговаря за цялата й видима част; аз поне не помня да е писал нещо за онази, задната страна.

khàwp ja̖i, мис Люто Бонбонче :)

nousha каза...

Брей, ти най-накрая си взел, та си прочел Кълвача, а? :)Направо се учудвам :)

alvin каза...

Ъ още не :]
Дали мога да го намеря там, където ме чакаше последно? ;)

nousha каза...

Да, още не съм си го взела от Хейзъл, която, ако не се лъжа, междувременно се екипира и с английския му вариант (но наистина не съм 100% сигурна). Така че се чувствай оторизиран от мен да я вземеш и да я прочетеш и да ми я върнеш чиста и неопетнена, надявам се, още това хилядолетие :)