юли 31, 2009

Хроника на птицата с пружина

хроника на птицата с пружинаХроника на птицата с пружина
Харуки Мураками
ИК Колибри
страници 678
цена 16 лева

Юлски жеги са, само рибите и хората в южното полукълбо се чувстват добре. Времето не става за четене на книги.
За малко да запиша цял месец без нито една книга. Ден преди края хващам последния влак – японският влак стрела!
Така.

Ами, май нищо особено не мога да напиша.
Не е като Кафка на плажа, защото се оказва, че лабиринтът има изход и повечето въпроси намират отговорите си. Мистицизмът, котките и еротиката са по-малко. Вътрешният свят, отчуждението и странните жени – повече.

Тору Окада напуска работа и докато се чуди какво да прави с живота си, готви спагети и слуша класическа музика, чакайки съпругата си у дома. После непозната жена му се обажда по телефона и иска десет минути, за да изняснят отношенията си. Котката изчезва. Непознат мъж му донася празна кутия. Жена му закъснява след работа и.. една вечер не се прибира, пишейки му, че го напуска.
Кукичката се е забила в устните и не ти остава нищо друго, освен да четеш и четеш. Бързо и бавно, сутрин и вечер, по малко или по много. На някои ще им отнеме 2-3 дни, на мен – почти месец.

Чувствам се като предишния път, когато прочетох Мураками. Добър е, много добър, но е изключено пак да прочетеш нещо негово веднага след това. Заради разнообразието, многото истории и изскачащите иззад всеки ъгъл идеи. Или въпреки тях.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 27/32 – никой човек не е остров


1 коментар:

Гери каза...

И на мен ми отне близо месец, макар че стартирах наистина като прегладняла за такова четиво. После някак си военните сцени и реализма на жестокостите ми дойдоха твърде много. Но с едно съм напълно съгласна - трябва ти време за да смелиш и преглътнеш всичко в една негова книга. Оня ден взех в ръцете си "Танцувай! Танцувай!..." и усетих, че още нямам достатъчно място, за да побера следващия Мураками :) Ще му дойде реда, непременно!