ноември 30, 2009

Курс по творческо писане

Курс по творческо писане
Йосип Новакович
изд. Сиела
316 страници
12 лева




В България не се намират много книги, в които човек може да открие съвети за писането. Стивън Кинг пласира нещо подобно, най-вече заради името си; съмнявам се някой да се е загрижил за чукчите - писатели.
С изключение на Фондация "Елизабет Костова"! (какъв обрат!)
С нейна помощ у нас се появява въпросната книга, чието оригинално заглавие Fiction Writer's Workshop трябва да подскаже, че става дума за популярните на запад литкръжоци. Такава е и структурата на книгата - след всяка част има упражнения, а тонът наподобява изложение пред присътваща аудитория.

Малко несериозно звуча, 'Курс по творческо писане' не го заслужава. Книгата ще е изкючително важно четиво за всеки, който се опитва да пише и няма нищо против да получи ценни съвети, вместо да разчита на безбрежния си талант и да открива топлата вода отново и отново.
Съдържанието е разделено на десет глави, обхващащи основните елементи в писателския процес - Източникът, Обстановката, Образът, Сюжетът, Гледната точка, Диалогът, Началото и Краят, Описанията и подбора на думите, Гласът и Преработката.

Сигурно си мислите, че като сте чели стотици книги, тия неща са ви известни? Повярвайте ми, повечето не са. На някои места ще си кажете 'е, да бе, това е ясно', но то е от оня тип ясни неща, които не ти идват на ум в точния момент, докато ти мажеш ли, мажеш...

Добре подредените и изложени принципи дават допълнителни възможности за анализ при четенето на художествена литература. Което може само да те обогати, без значение дали ти е попаднал добър или лош образец за литература.
И започваш да се питаш:
Защо в този абзац един описан навик е по-ценен от дълга сцена?
Къде е конфликтът в сюжета и как е въведен?
Разказ от първо лице или от обективна гледна точка в трето лице щеше да въздейства повече?
Къде диалогът се различава от истинския разговор?
Анекдот във встъпителните изречения?
Коя е точната дума вместо тези тромави наречия и прилагателни?
И т.н.

Новакович е нещо като първия даскал в българското килийно училище по творческо писане. Не че не нямаме родни висшисти, но кой от тях е имал подобно помагало за първите си стъпки?
Абе, не е за хора с голямо самочувствие за творчеството си и с ниско за пазарната среда.
Аз мисля да препрочитам оттук-оттам.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКАЛА: 17/20 - затичах се изключително бързо втурнах се

7 коментара:

alvin каза...

Само да отбележа, че един от най-тромавите ми и скърцащи постинги се падна на книгата за творческо писане.
Йосипе, Йосипе...
:)))

Crash Davis каза...

Sega se seshtam, che imam 4-ka po Literaturna teoriq, koqto izkarah s mnogo tromavo pisane vyrhu literaturoveda Bahtin...

BRANIMER каза...

Книгата е може би най-доброто помагало за един писател на българския пазар. Освен нея бих посочил като допълнителни само на Стивън Кинг "За писането: Мемоари на занаята" и на Милан Кундера "Изкуството на романа".

Katt каза...

До сега съм чел само три книги по творческо писане, които бих определил като полезни:

"За поетическото изкуство" (или Поетиката)- на Аристотел

"The Elements of Style"
и
"За писането"

Повече не е нужно.

alvin каза...

Винаги е нужно още :)

Петка каза...

От доста време търся книгата, но не я намирам - все ми казват, че е била с много малък тираж и съответно - изчерпана. Моля Ви, ако имате някаква информация къде мога да я намеря - дали в хартиен вариант или евентуално ел. - много ще се радвам!

alvin каза...

Онлайн - тук и тук. Иначе аз си я купих от Книжици до Раковски.