март 22, 2010

Трима мъже в снега

Трима мъже в снега
Ерих Кестнер
издателство на нац. съвет на отеч. фронт (1959г.)
193 страници
7.70 лева




Най-яркият ми спомен от книгите на Кестнер е Малкият мъж. Човекът, който живее в кибритена кутия и работи в цирк. Във втората книга си намери Малка Мис, с която имаха някаква миниатюрна рожба. Следва Емил (и детективите), както и смътни образи от аудиограмофонен вариант на "Антон и Точица".
Кестнер е великолепен детски писател - забавен, мил и топъл майстор на думите, който дори в бедите е щадящ към децата. И винаги намира начин да прокара смислена възпитателна линия. Ако си имате деца, четете им Ерих Кестнер. И Линдгрен, разбира се.

"Трима мъже в снега" е роман за възрастни, но в него я има топлината и уюта на историите за деца. Игривата предвидимост и усещането за хепиенд не дразнят, дори са в полза на романтичния поглед върху приятелството между непознати и любовта от пръв поглед.
Всичко това е описано с точни думи, кратки изречения, чувство за хумор и много обръщения на "Вие". Започнеш ли да говориш с някого на "Ти", вече сте повече от познати.

Собственик на много фабрики и банкови сейфове участва анонимно в конкурс на собствения си завод за рекламно лого. Печели второ място и за награда получава ски-ваканция в планината. Там отива и бедният младеж, който печели първа награда - притеснен, само с един костюм и дребни пари в джобовете си.
Следва недоразумение, заради което младият мъж е третиран като милионер, а милионерът (чиято титла е 'г-н Таен съветник') - като дрипав натрапник. Двамата се сближават, появява се красива девойка и т.н.
В снежната планина има смях, изненадващи ситуации, приятелство и любов. И уж невинен, но укоряващ поглед върху лицемерието и изкривения морал на хората, които посрещат по дрехите (и май не са способни на друго).
С 5 думи - много(1) симпатична(2), романтична(3), мъжка(4) история(5).

Други мнения за книгата - положително при Цонко и отрицателно при, ъъ CarreraGT.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 17/20 - казимир!

5 коментара:

Стоян Христов каза...

Не знам защо, обаче много се радвам, че ти е харесала.:)

Vera каза...

Е, чак пък отрицателно не е сякаш...

alvin каза...

Цонко,
аз си знаех, че е хубава и че ще ми хареса и не се излъгах :)
Чел ли си "Това се случи на 35 май"?

CarreraGT,
не е, вярно; просто е по-отрицателно от нашите ;)

Стоян Христов каза...

Може да е странно, ама не съм чувал за нея. Препоръчваш ли?

(В 4ти клас имахме един учител по Трудово, който обещаваше, че ще ни изпитва на 35ти май.:)

BRANIMER каза...

Кестнер е страхотен автора - любима негова творба като дете ми стана "Хвърчащата класна стая".