ноември 17, 2010

Клан Клан - Недоклан (III част)

Нова порция от позабравената рубрика "Писания, които не дочетох; не и по стандартния начин".

Този път става дума само за разкази. Не е лесно да прочетеш десетки един след друг. Затова оставям сборниците настрани, уж да им дойде времето, да отлежат, и подхващам друга книга. Понякога ги забравям, а понякога се сещам за тях и пиша каквото си спомням.
Ето:

Действителен романс
Ерих Кестнер
изд. Сиела
159 страници
14 лева




Топли и сърдечни разкази, стихове и (литературни) речи на истински майстор. Купих си сборника след като прочетох Трима мъже в снега и няколко вечери заспивах с добродушна усмивка. Кестнер трябва да бъде твоят учител в 3-и клас, добрият ти съсед, любимият чичо от летните ваканции и непознатият в дълго пътуване с влак.
Кестнер не е само детски романи. Но дори в кратък разказ за първата любов или за живота на момиченце на разведени родители, от написаното струи доброта. Банално, но факт.
Доброта.
И трудно обяснима вяра в хората.
Свеж делничен цитат:
Денят е чуден, слънце свети.
Камбаните сънуват Бог.
Градът мирише на котлети
и мъничко на зелев сок.

Дамата с кученцето
Антон Павлович Чехов
кк Труд
726 страници
14.99 лева




Този Чехов е непоносимо добър.
Не помня колко разказа прочетох преди да реша, че трябва да спра и да си почина (около двайсетина?), но сборникът си остана на една ръка разстояние от нощната лампа.
Оттогава като стане дума за къси разкази, казвам: "Аа, ти да видиш Чехов - с едно изречение те вкарва в картината. Но не е само заради най-точните думи. Например описва как пред нечий дом спира разкошна каляска с дебел кочияш и ти вече можеш да си представиш що за човек идва на гости" и т.н.

Народ от исихиасти
Деян Енев
изд. Омофор
65 страници
5.10 лева





Странно е колко много книги може да има в православна книжарница. Стотици. Рафтове, рафтове... А на витрината - Деян Енев.
Купих книгата заради чудесния сборник Всички на носа на гемията, но останах разочарован. Не заради съдържанието по принцип - нямам нищо против няколко разказа/есета на религиозна тематика, - а заради личните възгледи на автора по някои въпроси.
Например спорът за езика, на който трябва да се извършва богослужението. Новият български бил профанизиран, затова се служи на старобългарски. Той не е толкова неразбираем. Бил по-близо до езика на духа, до ритуала, до неуловимото. Литургията сама по себе си е тайна. А последният абзац представлява това:
"Българската православна църква в момента наистина има много проблеми за решаване - за заплащането на свещениците, за декапсулирането на висшия клир, за медийната политика и издателската дейност на църквата. Но измисленият спор за езика на богослужението не е сред тях."
Нека си назначат медийни съветници тогава. Сигурен съм, че много ще паснат на белия мерцедес, който стои паркиран на показ всяка сутрин пред Светия Синод. А пък че хората не схващат какво мърмори попът пред олтара...
Иначе стегнат и точен език, Енев го умее това.

Чупливи неща
Нийл Геймън
ик Бард
383 страници
10.99 лева




Все същата странна птица.
С няколко чудесни разказа.

3 коментара:

dora каза...

Давам ви пример за още една книга, която може да прибавите към рубриката "Клан Клан - Недоклан" - "От иглу до кюнец" на Валери Петров. Нея може да четете много пъти от различни места и постоянно да ви изненадва и развеселява. А ако започнете да я четете подред, може да се окаже, че не искате да я оставите, докато не я дочетете до края.

alvin каза...

Е, аз не съм ги подбирал специално, за да бъдат четени оттук - оттам. Така се получава.

трудова медицина каза...

Първата книжка ми се струва интересна, ще си я взема