август 18, 2006

Многоръкият бог на далайнаМногоръкият бог на далайна
Святослав Логинов
ИК 'Бард'
447 страници
6.70 лв. на промоция
Спомнете си някоя стара електронна игра, подобна на Xonix. Правоъгълник, в който се лутат едро чудовище и някакви гадинки, а ти си малък и обикаляш отстрани, внимателно ограждайки все повече и повече земя, докато на звяра му отеснее и процентите в горния край на екрана достигнат нужното ниво. Всяко заградено място става безопасно и разкрива красив пейзаж, а ако сте попаднали на версия за възрастни - разголена кака.

Представете си сега, че на основата на всичко това е написана книга.
Веднага ще се сблъскате с многото 'чужди' думи - тесег, илбеч, далайн, тукка, парх, чавга, оройхон, зог и т.н. В началото е трудно, после човек свиква и приема, че в правоъгълен свят, където всяко парче земя е квадратно и е отделено от другите с права линия, нещата ще са по-необичайни и различните думи са само началото.
Хората живеят на земя покрай стената, морето е отрова и вътре живеят всякакви гадини. И, разбира се, Многоръкия Бог - огромен звяр, която се появява тук-там и ограничава популацията по жесток начин.
Главния герой е илбеч - човек, който може да строи в далайна (това е въпросното отровно море). Хората обаче не му се радват и не го носят на ръце. А отделните владетели се опитват да го хванат, за да строи по поръчка. Друго си е да проправиш път в гръб на противника, няма спор.

Нататък нещата са като във всяка история - има проклятие, лоши власти, жестоки познати от детството, любовна мъка и малко екшън. Интересното е, че всичко това се случва в правоъгълник, който може да бъде обходен за няколко дни. Хората не са много, животните са само няколко вида и рядко някой се пита какво има зад стената. Всеки знае, че великият Тенгер е построил всичко това за Многоръкия.
И не гледайте корицата - тоя тип с джинси и цицорестата мадама с къса пола са от друг филм.

Книгата е добра, но твърде дълга и досадна на места. Има стотина страници, в които нашия човек се лута насам-натам, строи и се крие. Не се случва нищо кой знае какво, само се появяват нови хора с нови имена. Той става все по-жесток и обладан от идеята за застрои целия свят. Накрая и това се случва, но няма да ви кажа какво става след това. Няма надпис "Next Level", де.

На тая книга и трябва един замък и два-три меча и ще може да я пишем "фентъзи".


ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 2/3 - гвааранз с нойт - дъвче се дълго

Няма коментари: