август 18, 2006

Многоръкият бог на далайна



Многоръкият бог на далайна
Святослав Логинов
ИК 'Бард'
447 страници
6.70 лв. на промоция




Спомнете си някоя стара електронна игра, подобна на Xonix. Правоъгълник, в който се лутат едро чудовище и някакви гадинки, а ти си малък и обикаляш отстрани, внимателно ограждайки все повече и повече земя, докато на звяра му отеснее и процентите в горния край на екрана достигнат нужното ниво. Всяко заградено място става безопасно и разкрива красив пейзаж, а ако сте попаднали на версия за възрастни - разголена кака.

Представете си сега, че на основата на всичко това е написана книга.
Веднага ще се сблъскате с многото 'чужди' думи - тесег, илбеч, далайн, тукка, парх, чавга, оройхон, зог и т.н. В началото е трудно, после човек свиква и приема, че в правоъгълен свят, където всяко парче земя е квадратно и е отделено от другите с права линия, нещата ще са по-необичайни и различните думи са само началото.
Хората живеят на земя покрай стената, морето е отрова и вътре живеят всякакви гадини. И, разбира се, Многоръкия Бог - огромен звяр, която се появява тук-там и ограничава популацията по жесток начин.
Главния герой е илбеч - човек, който може да строи в далайна (това е въпросното отровно море). Хората обаче не му се радват и не го носят на ръце. А отделните владетели се опитват да го хванат, за да строи по поръчка. Друго си е да проправиш път в гръб на противника, няма спор.

Нататък нещата са като във всяка история - има проклятие, лоши власти, жестоки познати от детството, любовна мъка и малко екшън. Интересното е, че всичко това се случва в правоъгълник, който може да бъде обходен за няколко дни. Хората не са много, животните са само няколко вида и рядко някой се пита какво има зад стената. Всеки знае, че великият Тенгер е построил всичко това за Многоръкия.
И не гледайте корицата - тоя тип с джинси и цицорестата мадама с къса пола са от друг филм.

Книгата е добра, но твърде дълга и досадна на места. Има стотина страници, в които нашия човек се лута насам-натам, строи и се крие. Не се случва нищо кой знае какво, само се появяват нови хора с нови имена. Той става все по-жесток и обладан от идеята за застрои целия свят. Накрая и това се случва, но няма да ви кажа какво става след това. Няма надпис "Next Level", де.

На тая книга и трябва един замък и два-три меча и ще може да я пишем "фентъзи".


ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 2/3 - гвааранз с нойт - дъвче се дълго

Няма коментари: