септември 25, 2008

Отблизо

Отблизо
Патрик Марбър
ИК Intense
128 страници
9 лв.




Това е пиеса и филмът е правен по нея. Не може да не сте гледали Closer с Дж. Робъртс, Джъд (аз-съм-секс-символ) Лоу, принцеса Амидала и крал Артур. Аз не съм, де. Все още.
Но съм гледал тоя разтрошаващ откъс.
Now fuck off and die, мм?

Двама мъже и две жени, а между тях - почти всички възможни сблъсъци за нечия любов. Звучи банално, но не е. Защото диалозите са остроумни, точни и те карат да си спомняш истински ситуации. Предполагам, че г-н Марбър е изживял всички тях. Иначе е невъзможно да напипва така хирургически.
Мислех да изброявам всичко от любовта до омразата, от гнева до самосъжалението, от кървенето до отмъщението, от клетвата до изневярата, но няма смисъл. Вътре е. На толкова малко страници.

Представете си четиримата като ъгли на квадрат. Обхождаме страните и диагоналите със сигурни, бързи крачки. Пресечните точки не са просто разминаване. ABCD си сменят местата, някои отсечки стават по-плътни, други избледняват.
Съжалявам за геометрията. Обаче в този квадрат е всичко по въпроса.

Oще едно мнение - тук. А това е цялата пиеса, на английски.
Прочетете я. Аз ще гледам филма.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 7/8 - изрязани сандвичи

3 коментара:

firefox каза...

филмът е добър, но честно казано не помня нищичко от него

(освен клайв оуен с добро :)) и Damien Rice - "The Blower's Daughter" адската песен)

Александър Кръстев каза...

Аз филма го харесах още първия път. После го гледах втори, за да го разбера по-добре. Гледах го и рети път, за да вникна в него и да му се насладя. Филмът "Closer" е като хубава книга. Предполагам,ч е пиесата се чете с още по-голямо наслаждение.

Анонимен каза...

"Thank you for your kindness" - велик!

А