октомври 15, 2008

Ще плюя върху вашите гробове

Ще плюя върху вашите гробове
Борис Виан
ИК Фама
левове: 6.00
страници:119




Цветнокож с достатъчно светла кожа решава да мъсти за убития си от расисти брат (имал неблагоразумието да се сгоди за чистокръвна бяла американка) като преспива, забременява и убива бели момичета. Млад, мускулест, прилично белокож и работещ в книжарница, нашият герой изчуква на поразия всички ученички в градчето, пие с тях и си спретва оргии. Помежду си въпросните палавници не спират да си говорят на 'Вие' (?).
Вижда две богати сестри и решава, че това ще са жертвите, с които си заслужава да сервира студеното отмъщение. Убива ги жестоко и бива ранен, преследван и обесен.
Ами, това е сюжетът. Като идея и развитие не впечатлява, признайте, особено пък както го резюмирах.

Борис Виан е много приятно, абсурдно шантав, чел съм разказите в "Човекът-вълк". Криволичещи, странни пътеки, по които се ходи с лекота. Този роман е написан под псевдоним, след като Виан се заканил, че ще напише роман 'по-американски от американските'. Някой някъде твърди, че се е получил образцов 'черен роман'. Моето усещане е по-различно, не е никак американски, не е образец и не разбирам умереното му величаене. Освен ако делата срещу автора и издателя не са вдигнали рейтинга. Въпросните са съдени за оскърбление на добрите нрави, глобени и мъмрени. Рекламка.

Добре написан, чете се лесно, на места леко брутален, на други еротичен. Без особени крими хватки, което го кара да изглежда по-достоверен. С неубедителни сцени, което работи в другата посока.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 5/8 - Върнън Съливан


PS На корицата на книгата има рисунка на Хопър, човекът с неизчерпаемите врати и прозорци.
Чете ми се Вийон. Чета Виндж.

5 коментара:

inhmn каза...

Виан - и в книгите и в живота си е бил кълбо чиста енергия, която очарова, скандализира, вдъхновява. При него няма слаби моменти, просто защото ако го четеш по-внимателно виждаш как думите сякаш не са набирани на пишеща машина или писани на ръка , а текстът просто се е излял в един завършен вид върху листата.

Анонимен каза...

Наистина, "Ще плюя..." не е точно вианска книга.
Погледни "Сърца за изтръгване", там нещата са по-различни.
И разбира се, брутални :)

alvin каза...

Леле, сега се сетих! Чел съм 'Сърца за изтръгване', това беше онзи тип, който посети някакво градче/селце и общуваше с хората за да се напълни/оцвети/материализира?
Най-ярък спомен имам за майката с бебетата и за отчето в църквата, който пропъждаше хората с "Напуснете! Бог не е водопръскачка, какво общо има с дъжда?"
Хм, хм.

Анонимен каза...

Хм, хм...Виан май беше сродЕн със С.Бекет заради Абсурдизма и Хексагон.
В същият род се спрягат Сартр и Камю - наистина си заслужават!!!
Ако прочетеш и пишеш за "Чумата" , обешавам джин, лимонов сок и лед за трима:)

Gevura

lindyhopper каза...

А за "Погнусата" с какво ще черпиш - шампанско?:)