юни 27, 2009

Пръстенов свят

пръстенов святПръстенов свят
Лари Нивън
ик Аргус
цена: 2 лв на старо
страници: 1/3 от 414




Купих я в момент, в който ми се четеше нещо по-фантастично, по-старо и по-златно. Първата книга с Хюго и Небюла, все пак.

Книгата не е лоша, но не я дочетох. Твърде лековат адвенчър ми се стори, ок, сигурно това е класическата спейс опера.
Симпатичен главен герой, красива мацка, умен и пресметлив извънземен, буен и непредвидим извънземен, загадка в космоса, опасно пътуване. Личните интереси на всеки от тях са чудесна спойка при сглобяването на екипажа, авантюрата започва. Покрай така конструирани сюжети напоследък се сещам все по-често за книгите-игри. Предложение, загадка, риск, шанс, приключение.
Може би ако я бях чел преди 10 години, щеше да ме грабне.

Не мога да кажа нищо повече от това, явно не съм бил в настроение за “Пръстенов свят”. Повече от сто страници и никакъв интерес. Сигурно ставам мързелив, сигурно трудно задържам вниманието си върху нещо конкретно.
И за да потвърдя състоянието си, ето какво може да до/про-чета в скоро време, ако нещо не се прецака:
“Космосът да ти е на помощ, Александър” (много дълги изречения, много)
“Бръмбар в мравуняка” (хубав, гъделичкащ преход с “Обитаемият остров”)
“Хроника на птицата с пружина” (започва със спагети)
“Френски уроци” (английски кулинарен пътепис)

Цонко е писал повече за книгата.

И идете да гласувате, хора. Някои неща не стават само с четене.

18 коментара:

firefox каза...

преди 10г. си щял да я дочетеш, но не непременно да я харесаш повече.
доколкото помня, още тогава си беше бозица, па макар и шаренка :)

(производните обаче - като например Пръстенът на Александър Велики, Облогът на Наполеон - колкото и непретенциозни да са, ми се сториха доста по-добри; цялата трилогийка Галактически Хазартни Игри всъщност става, общо взето)

vladimir каза...

втората книга е по-добра. третата обаче беше невероятно зле. май оттогава не съм чел Нивън.

Анонимен каза...

Ханко: Това с гласуването беше много грубо! Аз, като гласувах примерно толкова ми ти години, да не би да оправих нещата? През 91 г. като гласуваха милиони, да не би да тръгнаха нещата?... Преди да се гласува, нещо трябва да се промени. Ленин беше казал нещо за количесвените натрупвания и качествените промени И още нещо -0 днес е рано, утре е късно. Та за гласуването, дето било панацеята и щяло да ни реши проблемите, май е рано... Ама ходи, ходи - здравословно е /ходенето де/ ;)

Стоян Христов каза...

Дай направо да го оформим така, че призивите да станат два:
- Не си губете времето с четене на Пръстенов свят, защото е слаба ракия;
- Идете да гласувате. Аз мога да ви измисля причини, но е по-добре, ако вие си измислите собствени такива.:)

alvin каза...

Гласуването може би няма да оправи нещата.
Негласуването със сигурност няма да ги оправи.

Така че.. ;)

Анонимен каза...

Мисля, че афоризъма ти би трябвало да е с обратен знак. И веднага се сещам за един друг: Ако изборите променяха нещо, щяха да ги отменят... Идва поредната гладна шайка, за да се нареди около шведската маса "България" и да си натъпче търбусите. Или пак се нареждат старите лапачи. И трети вариант, който може би ще се разиграе сега: тъй като никой не може сам да вдигне черпака, ще заявят, че в името на електората и "тази страна" ще жертват принципите си и ще заработят на ползу, роду. като до стотни и хилядни от процента поделят баницата съобразно получените на изборите резултати. Тоест с отиването до урните, ти вдигаш пая на някого, но твоята е на същото дередже... /Брей, как ги съчиних тия засукани изречения ;)/

Анонимен каза...

Не знам как си ги съчинил такива засукани, обаче как добре са ти насадили пораженческото мислене, машала, добра работа са свършили :)

А

Стоян Христов каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Стоян Христов каза...

@A
Евалата, баце, понякога толкова ти се кефя като те видя да се задаваш с теслата и една шепа от ония стоманените...:)

Анонимен каза...

Сър, тези Ви думи ще Ви струват допълнителна бутилка от най-добрата реколта вино.

А

hazel каза...

офф: забелязвам, че гласоподавателският плам тресе предимно хора на около 30, които досега не са си упражнявали правото на глас, или поне не редовно. избори има през 2 години, редуват се общински - парламентарни - общински - парламентарни.

всички прилики с оня виц са случайни.

он: бръмбарът ми хареса много повече от острова, давАй

Анонимен каза...

Хаз, специално за теб една свободна перифраза от "Хрониките".

Върви значи Коруин през Сенките към мястото на последната битка и гледа едно блато, а от него стърчи огромна глава.

Оказва се великан, разговарят се. Нашият му вика, ти кво искаш като цяло, а другия вика - искам света да свърши, аре моля те, недей ходи да го спасяваш.

Коруин му казва, ми то е много лесно да свръши света, топиш главата и стискаш докато можеш.

Аааа, не така - вика великанът, аз искам едно такова свършване, дето ще е за всички.

Аре молим ви, като ви видяхме кви сте ги (не)свършили, да не идвате с тежките, високопарни думички и да ни съдите за възраст, план и тресене. А?

А!

ПП. Усмивките са задължителни, за да не си тръгне никой обиден :) :) :)

Анонимен каза...

Пораженческо мислене? Насадили? Ще се пукна от смях. Не, момко, просто много обичам историята. И я чета. Там е пълно с ентусиасти, които мислят, че светът започва от тях и тъй като тия преди тях са осрали нещата, те ще я оправят. Има обективни и субективни причини за случващото се. И дереджето ни. И да се опитваш с едно субективно действие да промениш нещо обективно - няма да стане. Ако електоратът чувства, че трябва да отиде до урните и че с гласа си ще промени нещо, ееее. но да го ръчкаш с клипчета и да го плашиш с това, че ако не гласува.... Имам вече жизнен опит. Ще ми се да видя ти дали ще си такъв оптимист на моите години. /И как ще са ти насадили пораженчество!!!/ Аз се връщам оттам, където ти отиваш, пич. Вервай ми! ;) А Лари Нивън наистина не струва.

nousha каза...

Ще гласувам :) Но да се произнеса за по-важното, сиреч книгите:
"Хроника на птицата с пружина" за мен е страшна книга - не искам да ти създавам прекалено високи очаквания обаче, но започнах Мураками с нея и оттогава ми е любим автор, мисля, че имам някакъв пост за книгата даже в блога;
"Космосът да ти е на помощ..." продължава да ми е много любима, откакто я четох преди доооста години, струва ми се, че сме я споменавали вече тук или се лъжа? Сигурно знаеш, че има продължение, което всъщност го няма :) и това е много дразнещо, защото тъкмо ти е станало много интересно...;
За Бръмбъра е ясно, а очаквам с нетърпение поста за кулинарното нещо, че не знам какво ще да е то :)

Dzhovani каза...

Само неколко думи:
Цитат по памет: "Циникът, това е идеалист с рухнали идеали." - Сартр или негов колега.
И пак по памет: "Има ли желание, има и начин." - не знам кой, но е бил прав.
Огромната част от българите искат България да се промени към по-добро, но искат и някой друг да я промени за тях.х

Анонимен каза...

Уфффф!
Искам да видя как тези с лозУнгите и призивите да се гласува, заедно с тези, без пораженческо мислене, ще хукнат към избирателните секции и ще пуснат гласа си за личности/партии с идеология/икономически план съвпадащи с тяхното собствено виждане.
Това, да се гласува, само за да "не влезнат ДПС-то" или за онези, които са ни писнали по-малко от всички останали е е**си подкованата и мотивирана гражданска позиция!

Само военен режим или монархия за нас:) Жалко, че не е никак модерно вече :)))

Гевура

Анонимен каза...

Все си мислех, че БГ ще стъпи на крака тогава когато хора необременени с миналото сменят сегашния ни политически "елит". 45 години социлизъм са изкоренили каквото и да е чувство за обществена отгороност. До такава степен сме свикнали нещата да не зависят от нас, че направо е страшно. Партийните младоци, които се горещат по разни тв дебати и диспути някак не ми вдъхват доверие, очаквах да видя хора, които поне с малко да подскажат, че не са прихванали от маниерите на старите кучета. Тц, нищо подобно. Мойсей 40 години е разхождал хората си в пустинята за да умре и последният с робско мислене, на нас поне два пъти по толкова ще ни трябват за да проумеем, че животът е нашите собствени ръце.

СмитХ

Kzint каза...

"Пръстенов свят" не е за всеки. Някои не схващат грандиозността на идеята. Както и същността на "1984" - и политиката не е за всеки, но няма нищо съществено след Оруел.