януари 09, 2011

Стрелата лети

Стрелата лети
Андрея Илиев
изд. е-Книги
194 страници
цена: 2.40 лв.





След като се попреситих на документални исторически книги, време е за исторически роман.
Писан преди повече от 20 години, но неиздаден заради един забавен и знаков за времето си случай, "Стрелата лети" най-накрая вижда бял свят. По възможно най-съвременния начин - в електронен формат, директно от сайта на E-knigi.net за 2.40 лв.

За Андрея Илиев съм писал доста (това, това и това), заради което и бях сигурен, че не може да ме изненада. Но - както твърди старата пакистанска поговорка - фиданката е само един кръг от дебелото дърво.
Изреченията са по-дълги, но все така бързи, разбираеми и въздействащи. А описанията са по-емоционални, много точни и създаващи ясни образи. Явно на младини авторът е пишел по малко по-различен начин.

Хан Омуртаг е твърдо решен да превърне България, която прилича на бивакуващ военен лагер, в просперираща в мирно време държава. За тази цел една от задачите се пада на копанът Окорсис, който трябва да отиде в Ателкуз. Това е област нейде на север от Черно море (по спомени), където разнолико сборище от славяни живее между българската държава и хазарския хаганат. Целта на Окорсис е да присъедини приятелски настроената територия мирно, деликатно, но твърдо.
До Окорсис стоят два важни образа - младият багатур Ославна и възрастният Добрента. Много хубаво и на място се появяват те, като началото и краят на пътя на всеки мъж. Единият - с младостта и желанието си да се докаже, да живее, да усеща. Другият - с тежката корона на опита и тъгата в очите на прозорливите.
Има битки, има интриги на високо ниво, предателство, любов и хубав финал. И много интересни неща за България от онова време. Много далечна, много различна. (времето размива ли кръвта?)

Всичко това прочетох на най-хубавия коледен подарък - Kindle. Белобрадият старец уцели десятката, а с него и аз.
Устройството е удобно, леко и с чудесен дисплей, който наподобява истинска хартия. Евентуален спор "за" и "против" електронните рийдъри можем да водим, но имайте предвид, че аз също се кълнях в книгата, аромата на хартия, прелистването и усещането на приятната тежест в ръката през дъждовен следобед. С Kindle просто е по-удобно, по-лесно и по-бързо.

6 коментара:

Ylith каза...

Обичам ревютата ти за Андрея! Всъщност, от теб разбрах за него, за което ти благодаря!... :)
Очаквам моят киндъл да пристигне тези дни и вече знам какво ще му сипя! :)

Kopo каза...

Добре дошли в клуба. ;-)

Анонимен каза...

Откак имаме киндъл вкъщи книгите на хартия ми допадат все повече. Не знам защо.

Смит

alvin каза...

Защото Киндъл-а е на жена ти, Смит. Затова :)

almaak каза...

Удобство и комфорт, приятел в мрачните дъждовни дни, меко приспивателно и мощно разсънващо. Юбик.

;-)

Анонимен каза...

Изобщо не ми обяснявай (неадресирано). Макар да съм неутрален, подкрепям Смита дори само заради оная реплика за Пол Пот :)

А