юли 07, 2006

Мравките



Мравките (Les Fourmis)
Бернар Вербер
ИК "Колибри"
340 стр.
цена: 10 лв. без ДДС




Tриковете на нашите издатели ми идват в повече. Сигурно за тях това е маркетинг.
Книгата си е дебела (ето, замервам - точно 3см), а корицата е от ония хубавите, които просто ти е кеф да докосваш. Горе вдясно кръгла картинка създава впечатление за леко отлепен етикет, на който пише "Най-продаваният и четен френски автор". Отзад авторът е обявен за ентомолог, пожънал феноменален успех, преведен на над 20 езика. Има и снимка на някакъв черно-бял симпатичен плешивко, който свойски се е хванал за рамката на очилата. И текст: Те са един милиард милиарда. Ние едва ги забелязваме, те обаче ни дебнат отдавна
Ето, казвам си аз, това ще е хубава книга, четивна. Обемна. И сериозна.

Нъцки. Никой не ни дебне. Това е детска книга. Особено диалозите - все едно четеш Линдгрен или Ено Рауд, но по-слабо, разбира се.
Изкушавам се да цитирам:
- Хайде, не си ли изморен?
- Къде е тате?
- Все още е в мазето, време е да спиш.
- Не мога да заспя.
- Искаш ли да ти разкажа приказка?
- О, да! Искам приказка! Чудесна приказка!

О, не! Аз пък не исках приказка, ама май това получих. Ето още малко:

- Аф, аф - обади се кучето и взе да похапва Люси по глезените, без да го е грижа, че тя държи в ръце сватбения сервиз.
Веднага след това то се оказа в банята под ключ, тъй като умееше само да си отваря вратите, скачайки върху бравите.

Няма да си кривя душата, на места диалозите са освен простовати, и забавни. С тънък хумор, който дете не би разбрало. Както не би разбрало напълно какви са сега тия пениси и влагалища, дето двуполовите охлюви ги размахват, нали, и що се тресат в екстаз и т.н. Не че няма да го разберат, ама книгата трябва да е или детска, или да не е. Тази е.. юношеска нещо.
И можеше страниците да не са от тая тлъста хартия, която кара книгата да изглежда два пъти по-дебела.

Авторът явно разбира от мравки, но на места фантатистиката е в повече. Гледали сме и ние малко Discovery и National Geographic.
Най-ценното в цялата книга са откъсите от измислената "Енциклопедия на относителното и абсолютно знание", където могат да се прочетат мъдри мисли. Наистина хубави. Ще запомня "Мравките" само с това, май. И с констатацията, че в цялата книга нямаше нито един интересен и запомнящ се образ. Само една мравка (казва се "327-и"), но тя умря безславно.
И толкова.

Ако сте решили да четете тази книга, намерете старото издание. Няма смисъл да я купувате.
Не че е лоша. По-скоро наивна и с претенции без покритие.
Абе, аз май очаквах много повече, затова така приказвам.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 5/10 - постно юношеско меню

4 коментара:

Анонимен каза...

Хм, а аз някъде бях чела такива отзиви за нея, че бях на път да си я купя, ама сега - на теб имам повече доверие :-)

Анонимен каза...

Абе, защо линката 'bikini of the day' не работи?

alvin каза...

@Таня
Не мога да кажа, че книгата е много слаба. Може би ако я бях прочел преди 7-8 години, щеше да ми хареса повече. Във въпросната "Енциклопедия..", която често е цитирана в книгата, има хубави неща.
Ето няколко:
__________
В тази начална жерава водородът се превръща в хелий, чийто атом е съвсем малко по-сложен. Ала от тази незначителна промяна можем да извадим заключение за първото главно правило на нашата Вселена: ДВИЖЕНИЕ КЪМ ПО-СЛОЖНОТО.
Това правило изглежда очевидно. Ала нищо чудно в съседни светове да е различно. Другаде е възможно то да е движение към ВСЕ ПО-ГОРЕЩО или към ВСЕ ПО-ТВЪРДО, или към ВСЕ ПО-СМЕШНО.
При нас също нещата стават все по-горещи, все по-твърди или все по-смешни, но това не е изначалният закон. Това са само странични явления. Нашият основополагащ закон , този, към който се нагаждат всички други, е: ДВИЖЕНИЕ КЪМ ПО-СЛОЖНОТО.
__________

и още:

__________
При мравките, както и при човека, обществената нагласа за живот е предопределена. Новородената мравка е прекалено слаба, за да разчупи сама пашкула, който я обвива. Човешкото бебе дори не е в състояние да ходи и да се храни само.
Мравките и хората са два вида, създадени да бъдат подпомагани от тяхното обкръжение, не притежават знания и не могат да учат сами.
Тази зависимост по отношение на възрастните, без съмнение, представлява слабост, ала тя става изходна точка за друг вид дейност - търсенето на познание.
__________

и още:
__________

Когато човекът изпитва страх, щастие или бяс, неговите жлези с вътрешна секреция отделят хормони, които въздействат единствено на неговото тяло. Те се двужат в затворен съд. Сърцето му започва да бие по-бързо, той започва да се поти, да прави гримаси, да крещи или плаче. Това си е негов проблем. Другите го гледат безучастни или със съчувствие, но само защото с ума си е решил така.
Когато една мравка изпитва страх, щастие или бяс, нейните хормони циркулират в тялото и, излизат извън него и проникват в телата на другите. Благодарение на ферохормоните или феромоните милиони ще плачат и крещят едновременно.
__________

и накрая:
__________
Най-разпространената организация сред човеците е следната: сложна йерархия от администратори, мъже и жени на власт, обхваща или по-скро ръководи по-ограничената група на създателите, чиито труд търговците по-късно си присвояват под формата на разпределение... Администратори, създатели, търговци. Това са трите касти, които в наши дни съответстват на работничките, войниците и половите сред мравките.
Борбата между Сталин и Троцки по великолепен начин илюстрира прехода от една система, даваща предимство на създателите, към система, привилегироваща администраторите.
__________

@lindyhopper
Коя енциклопедия си купила? Тази, за която стана дума по-горе ли? Тератонавти не съм срещал, май. И какво, по дяволите, е Ел? :)

@ntt
Работи си. Ама май вече не ги ъпдейтват редовно. Радвам се, че следваш качествените линки ;)

alvin каза...

Официално променям оценката на книгата от '5 от 10' на '4 от 7'
!!!