август 28, 2006

От прахта родени

От прахта родени
Рей Бредбъри
ИК 'БАРД'
127 стр.
6.99 лв.

Бредбъри е поет.
Носталгичен и тъжен по оня начин, по който един възрастен човек може да върне времето, спомняйки си детството. Започването на лятната ваканция. И уханието на кухните събота сутрин, възрастните съседи, най-добрите приятели. Странните роднини, прахът на тавана, шепотът в комините. Всички онези неща, в които вярваш, докато си дете.
Който е чел Бредбъри, ще ме разбере.

Книгата е писана повече от 50 години, а е само 127 страници. Бредбъри сам разказва, че през годините заедно с Чарлс Адамс - авторът на 'Семейство Адамс' - са имали общи планове и идеи, но времето минавало и всеки вървял по пътя си, а когато книгата била готова, Адамс вече бил там, където обитават любимите и на двамата същества. Всеки може да открие сходство между Семейство Адамс и героите в "От прахта родени".

Тази книга е разказ за Къщата и Семейството. Меланхоличен, топъл и тъжен разказ. Без засукан сценарий, фабула, завръзки и развръзки.
Поет, който пише проза - това е Бредбъри.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 13/16 - вкус от детството

1 коментар:

Анонимен каза...

Много хубаво си го написал:)..Доста отдавна съм чела Бредбъри и помня малко от сюжета на книгите му, но усещането е незабравимо:))