октомври 27, 2006

Те вървяха като хора



Те вървяха като хора
Клифърд Саймък
ИК ПЛЕЯДА
303 страници джобен формат
цена: 23 лв (неденоминирани), подарък



Има два варианта да напиша това-онова за тази книга.
Първият - плосък сюжет, абсолютно еднопластов; абсурдна ситуация; недостоверна случка; странно действащи герои.
Вторият - великолепни описания на обстановка, хора и действия; Саймък е добър разказвач; човек чете в очакване на развръзката (тя пък не е сериозна)

Сместа от нещо подобно е доста противоречива, но хубавият (динамичен, ясен и четивен) стил прави книгата приятна. За мен всичките и достойнства са само и единствено там. Чувството, че някоя сграда, човек или улица изникват в съзнанието ти, докато четеш описанието им, и стават все по-плътни с всяко следващо изречение, е страхотно. И никакви мудни или объркани пасажи - Саймък знае къде отива и на теб не ти е никак трудно да подтичваш след него.

Иначе сюжетът е следния - извънземни решават да завладеят Земята законно. Пазарувайки с всичка сила. Банките се пълнят с пари, хората остават на улицата, а брокерите на недвижими имоти не смогват. Главният герой е журналист, който пръв разбира какво е станало. Пришълците са с формата на топки за боулинг и изглеждат като нас, имитирайки малки кукли. Миришат на лосион за бръснене. Накрая всичко се решава с миризмата на скунксове.
Някак едновремешно е всичко. Old gold, ама не точно.

Нищо в книгата не е случайно. Всеки един появил се образ- барман, стар приятел или животновъд от втора страница във вестника, има своята роля в случката. И нещата накрая се наместват, доста невероятно обаче.

Целият роман може да се прочете тук.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 13/20 - обикновена манджа от добър готвач

2 коментара:

Стоян Христов каза...

Извинявай, знам, че не му е мястото, ама като не намерих друг начин за връзка...

"Хора, харесвам ревютата ви. Ама наистина. Смятам, че са полезни и близки до моя усет за хубава книга (а той е върха, безспорно )..."

Понеже аз усещам твоя блог по подобен начин и го имам за първообраз, моля за одобрение "да закова един линк в моя блог", ти ще видиш на кое място.:)

http://zonkobg.blogspot.com/

alvin каза...

Страхотно, човече! :)
Слагам линк при първа възможност. Тогава и ще чета.