януари 22, 2007

Тринадесетият воин


Тринадесетият войн (Eaters of the dead)
Майкъл Крайтън
ИК Селекта
177 мини-страници
3,95 леваНяма грешка, думата на корицата е 'войн'. Случват се такива неща, но това се случва и на страниците на книгата.

Тя пък е много дребна, чете се бързо и е написана увлекателно с малки изключения в уводните и заключителни думи.
Не съм чел много книги на Крайтън, но досега не съм оставал разочарован. Сигурно затова името му е с 5 пъти по-едър шрифт от това на заглавието.

Всички сме гледали филма, знаем за какво става дума. Начетен арабин попада сред яки северняци, опознавайки нравите и живота им. Налага се да върти меч, да се сблъска с чудовищни врагове и прочие.
Въпреки че въпросният Ибн Фадлан е реалнa историческа личност, приключението е скалъпено, но не с бели конци. В книгата има много информация за така наречените нордмени, както и за народите, населявали земите между Багдад и Волжка България, накъдето се е запътил арабинът. Някои ежедневни навици и обичаи ще ви се сторят прекалено примитивни, а други - доволно еротични.
Също така ще забележите, че при първия сблъсък с вендолите воинът Ехтгов пада мъртъв с отрязана глава, но се появява пак и участва до края. На това аз му викам кораво копеле.

Книгата се чете за час и половина.

След големи романи, такива книжки ми идват точно навреме.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 7/10 - скандинавско обслужване

3 коментара:

Анонимен каза...

винаги се разтапям от умиление, като го гледам този филм! някак си ми е много Карл-Майски :-)

/ каза...

Ибн Фадлан е много важна историческа личност заради сведенията, които е оставил. За филма си спомням, че имаше момент, в който вещица четеше някакви заклинания на магически език. Доколкото си спомням, това си беше доста разбираем шведски и ми беше смешно как беше представен във филма. (трябва да го гледам пак)

alvin каза...

Да, така пише и в книгата. Имало е такъв човек, но май не е правил подобни подвизи.
Това за шведския няма как да съм го усетил :)