октомври 08, 2007

Загадката на Марголия

Загадката на Марголия (Seeker)
Джак Макдевит
ИК Бард
448 страници
10,99 лв.




Всичко, което написах за тази книга -в Старлайтър.
Текстът е там, а тук само ще дръннем финалния акорд с:

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 27/40 - seek and annoy
-------

И така, късичко се получи. Ще уплътним мястото с моите бъдещи попивателски планове.
Следват:
"Вчера" Владо Даверов (тъкмо довършвам)
"Светът на Пел" на Чери в 2 части
"Отбой в полунощ" У. Уортън
"Лъвовете на Ал-Расан" Гай Гавриел Кай

Ако има забележки, препоръки или смех - моля, пишете.

7 коментара:

Bla каза...

Не съм чел чиста научна фантастика вече повече от две години, когато на морето през 2005 г. изгълтах на един дъх "Към звездите" на Л. Рон Хабърд. Не ми е любимият жанр (иначе Хабърд сам по себе си ми е сред фаворитите, но най-вече заради "Страх"), но понякога е неистово удоволствие.

alvin каза...

Аз също не съм кой знае какъв фен на 'чистата' фантастика.
Човешкото преди научното. Винаги.

Тая книга конкретно не я препоръчвам кой знае колко, никак дори. Става, колкото да си свериш часовника какво се награждава отвъд океана.

Анонимен каза...

За себе си съм установил, че (нямам представа защо е така) по правило наградените произведения (филми с "Оскар", книги с някаква награда) не ми допадат. Стигнал съм дотам, че вече инстинктивно не ги чета/гледам/"консумирам". И все пак в анотацията ти няма опит за обяснение защо романът е бил награден с толкова престижна награда!? Не е имало по-добри кандидати (лоша година)? Журито има различни (от твоите) критерии? Критиката ти е прекалено сурова? Нещо друго? Ще отбележа, че обичам да чета Дж. Макдевит и дори съм превел една от книгите му ("Древни брегове" - след положителна анотация за превод, дадена от самия мен), както и съм анотирал други две с отрицателна (за превод) оценка. Т.е. не съм предубеден в нито една от двете посоки. Затова е любопитно защо все пак романът е награден.

alvin каза...

Защо са наградили подобен роман НЯМАМ НИКАКВА ИДЕЯ. Конкуренцията на финала ми е непозната. Критериите ми не са високи и не съм суров, честно ;)

Прочети я и сам прецени. Ако трябва да я определя с една дума, ще е нещо като "Задоволителна". Нищо повече.

Впоследствие четох и презокеански ревюта, мнението гравитира около "Макдевит е изтръскал брашнения чувал".

Абе, трябва да се прочете. Само така ще ми повярвате, че наградена с Небюла книга може да е толкова.. повърхностно невпечатляваща? :)

vladimir каза...

Аз все още следя с по-голям интерес романите, наградени с Небюла, отколкото тези, които са взели Хюго, но съм чувал и чел, че напоследък лобита и приятелски кръгове влияят много при гласуването (това по повод Небюлата за Бюджолд в година, когато имаше страшно силна конкуренция и по-добри отзиви за неспечелилите романи, отколкото за този на Лоис). Всъщност, сигурно винаги е било така. Това е едно възможно обяснение за Макдевит и наградата му. Самият той никога не ми е звучал като явтор, който предлага нещо ново и различно, и затова не съм го чел, но гледам, че доста го номинират и награждават.

ps: сега видях, че номинациите за роман Небюла 2006 са били доста богати откъм стил и жанр.

Анонимен каза...

И аз се чудя защо е получила наградата.Може би е просто,защото не харесвам разследвания,а предпочитам екшън.Но и други са на това мнение.Впечатленията ми в новия ми блог за фантастика.Ето линк към статията.fantastika-battleman.blogspot.com/2007/12/blog-post_21.html

alvin каза...

Ами, посредствена е книжката.. Дали ще е разследване, екшън или нещо подобно - ок, книгата става, но не е КОЙ ЗНАЕ КАКВО.

Честит блог :)