март 08, 2009

Фондация и Империя

Фондация и ИмперияФондация и Империя
Айзък Азимов
СД "Орфия"
264 страници
цена 2 лв. (след 17 г. амортизация)




Началото на поредицата за Фондацията беше прекрасно и много, много обещаващо. Ненадейно обаче се оказа, че продължението е далеч от нивото на първата книга.
Затова с прискърбие ще споделя, че съм разочарован и май не си заслужаваше.

Чарът на позиционния сюжет, в който хората просто се срещат на различни места и дискутират, е позавехнал. Нови герои, нови проблеми пред Фондацията, но с по-скалъпени и плоски решения. Добрите пътуват, правят ялови опити, чакат.
Селдъновите кризи се решават скучно и доста нагласено, прозрачно дори. Без хитри ходове и прозорливи лидери.

Нищо общо със страхотната, идейна история в първата книга. Още повече, че предпоставките за дълга и увлекателна поредица бяха налице, мислех си, че Азимов знае накъде е тръгнал.
А капакът на всичко е корицата, която директно посочва кой е убиеца във филма.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 6/10 - муле

4 коментара:

Kopo каза...

Това е идеята - хитрите водачи могат временно да променят хода на историята, но в дългосочен аспект пътя е един-единствен. (Особено кат има и кой да коригира отклоненията.)

almaak каза...

ъхъ. така си е.

Мулето рулз! това е най-силният елемент в целия многотомен труд. не си спомням обаче къде (хихи, рискът на многотомните трудове ;-) го беше развил повече този герой - в тази част, дето си чел или в следващата във всички случаи - чети нататък.

Магарето каза...

В следващите части се изяснява на къде е тръгнал Азимов ;-)
Между другото, май доста често се случва в многотомните трудове, автора да се загуби някъде по средата. За това пък е още по-приятно като видиш, че края се връзва.

Lucien каза...

Не се отказвай, чети по-нататък, ще стигнеш и до Тривейн щом искаш водач ;-)