май 31, 2009

Фермата на животните

Фермата на животнитеФермата на животните
Джордж Оруел
ик Фама
111 страници
цена 7 лева




Една вечер старият шопар на име Майор (по паспорт - Красавеца от Уелингдън) разказва необикновения си сън на всички животни във фермата на Джоунс.
Кучета, коне, овце и гълъби слушат в захлас за свободата и възможността да живеят истински в благоденствие, а не да само да съществуват в окаяното положение на роби. Човекът, казва тлъстият оратор, само консумира, а не произвежда. Без неговата тирания, другари, всички ще бъдем равни, ще работим за себе си и ще бъдем по-богати.
След няколко дни Майор издъхва кротко, оставил след себе си мечти и последователи. А съвсем скоро един непринуден бунт прогонва хората от фермата. Животните от Старото имение взимат властта в свои ръце.

Повестта е много кратка, при по-пестелив формат страниците могат да се намалят наполовина (или да се точно 42, да речем). Ясна и изнервящо реалистична, предпоследната книга на Оруел многократно е разнищвана. Прасето Наполеон е Сталин, Объл е Троцки - това май е ясно доловимо.
Уж свободната животинска ферма затъва в демагогия, удобна идеология и жестока борба за власт. Заповедите се допълват и изменят, неудобните се обявяват за врагове, информацията дезинформира. Манипулация, фалшификации, страх. Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите.
Подмяната е толкова изнервяща. Болезнено изнервяща.

ЦИТАТ ЗА ЛИЧНА УПОТРЕБА: Никое животно да не пие алкохол без мярка

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 17/21 - тактика, другари, тактика!

8 коментара:

Kopo каза...

Сега хвани "1984". После "ОМОН Ра" на Пелевин.

Стоян Христов каза...

Одобрявам поредността на Коповските препоръки, за Омон Ра трябва подготовка.

alvin каза...

1984 съм я започвал поне два пъти и половина, натъжава ме и ме изнервя.
Ама щом вече и план сте ми съставили, нямам избор :)

bukvite каза...

Не ти трябва 1984, бледнее пред "Фермата". Препоръчвам ти само да прочетеш речника по новговор. То там всичко е казано концентрирано.
А Пелевин...

Анонимен каза...

Тук има нещо много интересно и противоречиво от историческа гледна точка!:) Оруел е известен като отявлен анти-фашист, взел участие в Испанската / Каталунска/ революция срещу фашисткият режим на Франко.
Някой чуди ли се, какво е карало хора, да напускат страната си и да се включват в бойни действия в държави, нямащи нищо общо с тяхната собствена? Ами били са въвличани в леви, 'интернационали'/ термин на Троцки/, движения, реагиращи в "горещите", революционни точки срещу все повече разпостраняващата се доктрина на фашизма.
С други думи, Оруел, за който и без друго се е говорело, че е ляв, застава на страната на тези, които така жестоко критикува и отрича във Фермата и 1984!
Косата ми се изправя, като си помисля, каква би била книгата, ако авторът и знаеше за Холодомор или ГУЛАГ!

Малко дълго се получи, сори!

Все пак прочети 1984. Или поне гледай филма.

ОБЪЛ - с алпийски пикел в главата!!!

Gevura

alvin каза...

Чисто хронологично Оруел би трябвало да пише Фермата и 1984 след участието си във въпросните леви контрамерки срещу фашизма, което пък би обяснило откъде има такава точна информация за похватите на другарите :)

А Объл в книгата не е кой знае колко отрицателен образ. Дори напротив. Ама то до Наполеон всеки би бил готин ;)
Та: НАПОЕЛОН на салам!

Анонимен каза...

Да, хронологически е така, ако и аз не се лъжа...

А това, че е бил запленен, както много други интелектуалци и хора на изкуството от левите идеи /да не забравяме колко справедливо и хуманно звучат в Свят между две Световни войни/, съвсем не означава, че е бил краен комунист.
Истините за контрационните лагери, убийствата, игрите на Сталин с Хитлер и т.н., излизат на яве много след смъртта на Оруел.
Въпреки това, исторически и фактологично точно описва противопоставеността между Сталин и Троцки, несъвместимостта на идеите, методите и целите, водещи до пикела в главата на Лев Троцки.
Най-вероятно дори му е симпатизирал, защото и аз помня, че Объл беше положителен персонаж. А това е доста тъжно, защото Троцки и Сталин, Объл и Наполеон са си приличали поне по едно - жестокостта си. Троцки създава системата на лагерите ГУЛАГ, Сталин довежда Украйна до канибализъм. И това далеч не е всичко...


Уви, темата е много интересна, но тук май не е много мястото да се разисква...Оруел беше предпоставка отново да се замисля, за всички писатели, композитори, художници - творци, повярвали в доктрини и остават излъгани и "употребени" след това.

ЗА ПЕТ ГОДИНИ В ЕДНА - ПОЛИТИЧЕСКИ НЕАНГАЖИРАНО ИЗКУСТВО!

;))

Gevura

Анонимен каза...

К'ви са тия "контрационни " лагери, да ме пита някой...концентрационни, разбира се.

Gevura