август 30, 2009

Будистки плаж

Будистки плаж
Васил Георгиев
ИК Жанет 45
6.80 български пари
129 български страници




Наистина, наистина силен български сборник с разкази.
25 свежи пирона, с които можеш да се самозаковеш по всяко време и навсякъде: в рейса, в обедната почивка, в парка (ъъ, в офиса?).
Сега вие сигурно ще решите, че разказите са някаква лесносмилаема ширпотреба и повърхностна закусчица, нали? Обаче се явявам аз - ето, хоп! - и ви убеждавам, че нещо сте се объркали като ви споделям следния факт: докато четях книгата в парка и слушах препирните на пенсионерите, казах поне 5 пъти "Много литература има на места, много". В смисъл - някои изречения те карат да заобичаш четенето още повече.

С което в общи линии приключваме с тази книга - нито мога да разкажа историите, нито искам (защото, хм, не мога).

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА:17/20 - Шурли

едит: вече втори час се терзая колко малко написах за една хубава книга. Бих дал линкове към ревюта в нета, но е пълно с 'пародийни реминисценции' и прочие хватки. Ето обаче едно интервю. И това е.

7 коментара:

Стоян Христов каза...

Интервюто е добро, току-виж се намери полза и от адвокатите. А разказаното от "Морган Фриймън" ми се стори приятно, обичам хората да се самоиронизират.:)

BRANIMER каза...

Абе бай Алвине, като се чудиш, ха дрънни един линк към ревюто, дето съм правил на книгата преди 3 месеца и половина бря :-D

http://chetene.blogspot.com/2009/05/blog-post_13.html

Анонимен каза...

@bra, Мен ще ме е срам да кажа, че това е ревю :")

@al, иди все пак да го прочетеш. Има нещо фетджимовско в цялото нещо, особено накрая. Знам, че ще го оцениш ;]

Отделно от това, на следващото пиене може да донесеш сборника да видим за кво иде реч :)

А

BRANIMER каза...

@ Явно като гледам те е срам да кажеш и кой си, че се пишеш анонимен :-) Дето викаше Робин от Локсли в една тема преди време - "С анонимни не разговаряме, любезни!"

8-)

Ylith каза...

@ Стоян
Адвокатите са странна порода, а дали и защо има полза от тях е съвсем друга бира. Самоиронията им е с един особен привкус... Предполагам, че имат специални лекции по темата във 2ри курс заедно с практически занятия под надслов - шлайфане на его :)

А разказите са уникално добри...

alvin каза...

@цонко
Хубав е сборникът, а някои от разказите са много над средното ниво. Тоя с Морган Фрийман беше свеж, има още няколко такива - кратки, забавни и с лъжичка самоирония и неболезнена тъга.

@бранимер
Ето, слагам:
"Хора, има ревю в блога на Бранимер, а това е един изключително ценен автограф :)


Седи бе, ще ядем :)

@илит
На теб едно голямо мерси, че ми показа книгата :) Задочно, разбира се :))

Ylith каза...

:)
В твоя палатков лагер се чувствам много добре. Често се доверявам на вкуса ти и досега не съм останала разочарована. Като сме тръгнали с благодарностите - и аз да метна към теб едно мерси+бира за Андрея Илиев. :))
Времето ми за четене е силно ограничено и избирателната ми селекция минава основно през няколко блога за книги, които следя редовно... И те така... :)