юни 08, 2010

Игрите на Вор

Игрите на Вор
Лоис Макмастър Бюджолд
ик Бард
количество 335
цена 7.99




Хората харесват Бюджолд заради Майлс. Лично наблюдение.
Майлс Воркосиган е с аристократично потекло, наследник на висши военни в императорския двор. Роден е с физически недъзи заради отравяне на бременната му майка. Високотехнологичните операции и импланти не са успели да компенсират напълно щетите и той прилича на накуцващ мутант. А привилиегиите, с които се ползва фамилията му, често имат обратен ефект върху него.
Майлс обаче е умен. И хитър, и съобразителен.
Героят мечта - с ум и дързост срещу всички обстоятелсва.

Едва завършил военната академия (или школа от тоя род), младежът със синя кръв е изпратен на пуста планета, за да се занимава с... метеорология. Почти успява да се самоубие по невнимание, забърква се в бунт и бива отзован. По странно стечение на обстоятелствата среща свой приятел от детинство (всъщност Самия Император), след което се започва с едни машинации, двойни игри, влизане в чужда роля, инриги с няколко флотилии, разгадаване не заговор, предотвратяване на военна инвазия и т.н., и т.н.

Имах неблагоразумието да чета книгата в продължение на 2 месеца, въпреки че и 1 ден стига. Сюжетът започна да ми изглежда твърде накъсан, а историята - прекалено разнолика. Всичко е заради тези 2 месеца, знам. Но остана у мен като кофти впечатление.
По същия начин запомних и постоянните препратки към предишни събития с Майлс с една наемна флотилия, които авторката ще опише след известно време в друга книга. Която трябва да прочета, ако Майлс ми е харесал.
Преводачът на места се е изтървал. В момента се сещам за Сетаганда/Кетаганда.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 12/17 - вор********

12 коментара:

Божо каза...

>"Хората харесват Бюджолд заради Майлс"

Защо?
Аз харесвам начина, как пише, световете и обществата, които рисува. Освен Ворската сага харесвам и фентъзитата й.

Всъщност, когато в Бараярския цикъл превключи към Майлс, бях подразнен, очаквах повече за Арал и Корделия, а те някакси станаха второстепенни герои, но стилът на автократа ме накара да свикна с Майлс.

alvin каза...

E, значи съм се заблудил ;)

eleni каза...

Ами той, Майлс, си е пич;)))

Анонимен каза...

Не си се заблудил. Просто си подхванал поредицата от към неправилната страна, в резултат на което в теб е останало цялостно лошо впечатление.
gost

Ванката каза...

М-да, прецакал си се, като си почнал поредицата отникъде. Трябваше да започнеш от първата книга за Майлс, "Наемниците на Дендарии" (същата тази за наемната флотилия, която впрочем не е писана след, а ПРЕДИ "Игрите на Вор"). Така нещата щяха да ти се изяснят по естествения си път, а и сама по себе си книгата е по-добра (и което не е за пренебрегване - абсолютно самодостатъчна).

alvin каза...

Ванка,
щом Бюджолд я е писала преди "Намениците..", значи е имала едно на ум, че хората ще четат първо нея, нали? :)

Не че е лоша, аз май се прецаках с накъсаното четене.

Анонимен каза...

Да се изясним! "Наемниците..." е писана преди "Игрите на Вор", но не може да се отрече, че и авторката не спазва хронологията. Друг въпрос е, че "Барт" внасят допълнителен хаос като не издават книгите в правилния ред.
"Наемниците..." са едно от началата, ако искаш да четеш само за Майлс. Книги 3 и 4 ("За честта на Вор" и "Бараяр") обаче не им отстъпват макар да са за родителите на Майлс. А книги едно и две ("Съноплетачката" и "Без гравитация") не си струват.
gost

alvin каза...

Ъ, хм, така е. Останал съм с впечалението, че The Warrior's Apprentice е писана СЛЕД "Игрите на Вор", но описва предходни приключения. Което си звучи необичайно. Моя грешка :)

Анонимен каза...

Най-хубавата книга от поредицата е Бараяр В книгите , които съм чел (издаваните преди 2003-2004) съм придобил особена остра неприязън към малкото смешно човече. Ако правих класация топ 5 на най-мразените ми герои , той е сериозен кандидат за първо място.

Света , който авторката гради е толкова основан на традиция и ценности ( много подобни за мен на Гръцкото антично общество), че създаването на герой като Майлс ми се струва все едно в Илиада Терсит да е главен герой .
Второто нещо , което не ми харесва е Майлс е като голямо Бонго ,т.е винаги е най-хитър , винаги успява , всички други са адски тъпи.
Като цяло в тая поредица има поне някоя свестна книжка за разлика от Прадчед ;)

Мишев

wakeop каза...

Хм, аз пък ги четох в обратен ред по време на едно 3-дневно пътуване с влак.
Усетих се след първата прочетена, но се заинатих и продължих така. Беше доста забавно :)

Иначе и аз като Божо...
Понеже съм наопаки, Майлс ми беше ок и ме забавляваше, докато не прескочих детството му и не минах на Арал и Корделия.

Фентъзитата й като че ли са по-зрели. Бараярския ми е леко наивен на моменти. Но е перфектен за дълго пътуване - изобщо не разбрах от къде минаваме и кога пристигнахме.

Unknown каза...

за мен най-хуабвата книга от поредицата е "Комар". Също и "Цивилна кампания" - тя пък е забавна:)

Анонимен каза...

Social Network for play free online games (more than 30000), friends and relationships, business, classifieds (sell and buy), store, create blogs, groups and events, friends, chat, and more, and all is free. Register now is free http://www.wallsocial.com