юни 30, 2010

Сенна хрема

Сенна хрема

Станислав Лем
издателство Отечество
221 страници
1 лев нова цена



Още една книга на старо. Криза.
Тази я намерих, докато си чаках рейса, и започнах да я чета веднага. Първите 10-20 страници са абсолютно неподходящи за градския транспорт в летен сезон. Главният герой пътува из горещата като пещ Италия, поти се, дрехите лепнат, климатиците не помагат, въздухът е замрял, всичко е на ниски обороти.
Жега.
На всичкото отгоре мъжът постоянно се озърта, усеща се параноя, някой го следи. А той усърдно повтаря стъпките на жертва на убийство.
Нищо фантастично няма засега, освен че всичко това се случва на бивш астронавт.

Освен, че е малко трудно и лепкаво, началото ме изненада и със стила на Лем. Пълно е с имена на улици, хотели, барове и ресторанти, марки автомобили и всякакви други брандове. Нещо като при Б. Русев, но на място - всичко това показва, че астронавът е нащрек, запомня и регистрира и най-малки детайли, въпреки че топлината е като болест.
В следващия момент на футуристично летище, обезопасено срещу всякакъв вид атентати, се случва.. атентат, да, и нашият човек се замесва.
Дотук с екшъна.

Следват много на брой и много интересни разговори, разпити и дискусии, от които става ясно какво и защо се случва. Астронавтът е изпратен по следите на загадъчни убийства в италианско градче, защото отговаря на профила на жертвите.
Дузина чужденци изведнъж полудяват и се самоубиват в неадекватно състояние. Никой не може да разбере каква е причината.

Книгата може да се нарече и криминален роман, в който обаче не се търси убиецът, а истината, закономерността, причините. Нещо като научно-криминален роман, чиято цел е да се сглоби пъзела на реалността. С помощта на криминалисти, патолози, детективи, доктори, математици, физици, химици, икономисти, психолози и т.н. Всеки разпитва, надгражда, оборва и съставя теории.
Ако очаквате нещо друго или всичко по-горе ви се струва тъпо, няма да ви хареса.
За разлика от мен.

Затова:
ОЦЕНКА ПО ОРАЖНЕВАТА СКаЛА: 4/5 - минерални бани


ps - между другото съм длъжен да отбележа, че защитниците на читанка.инфо не са 100% прави и много хора четат там, само защото е 'далаверка'.

21 коментара:

stealth каза...

Хотел "При загиналия алпинист" на Стругацки оставя същото впечатление (до колкото мога да преценя), та може да прегледам и Лем...

п.п.много хора четат от "читанка", просто защото нямат друга алтернатива...

Unknown каза...

Имам я :) Няма да се налага да си я купувам на стро. Ако я има в "читанка" обаче, ще чета и от там. Без срам си признавам,че чета в работно време, а книгите на хартия не са подходящи.

alvin каза...

Е, стара книга, няма я на пазара.. Аз не бих имал пролем със съвестта си да я прочета онлайн :)

stealth,
на два пъти щях да си купя "При загиналия алпинист", много ме влече като я хвана и огледам..
Третия път ще режа :)

presly каза...

Препоръчвам ти и "Завръщане от звездите", ако не си я чел. :)

Анонимен каза...

Алвин, 'далаверка' ли е да се влезе в обществена библиотека? Щото аз нещо не хващам разликата с коя да е друга библиотека за общо ползване.
gost

alvin каза...

gost,
това, че моя блог има такова заглавие, не означава, че в действителност тук се навъртат палатки и пингвини, нали така? Дори да ми се иска.

За да си "Библиотека" си има изисквания. И дори да приемем, че законът не е в час с уеба, новия век и технологиите, то за мен категорично не е библиотека да раздадеш 25000 копия на хора, които нито ги връщат, а дори напротив - копират ги и също ги разпространяват. Това не е библиотека. Не знам защо не намираш разлика между Читанка и "коя да е друга библиотека". Освен защото в представите ти библиотеките е място, където се ползват безплатно други неща. А то не е така ;)

Я ми кажи ако Народната Библиотека раздава безплатно копие на всяка нова книга и не изисква да я върнеш (пък и да изисква, все тая), какво ще се случи с дадено издание?

Както казах и по-горе - аз съм против повечето глупости, които се внушават от ченгетата и тъпите медии (а.к.а 24 часа и Труд), но твърдя, че всеки, който е 100% на страната на Читанка, е пристрастен.

А да си мислим, че ВСЕКИ, който се зачете в нещо онлайн и го хареса, ще го търси и купи (Версията "Читанка помага на издателите"), е толкова в разрез с Бай Ганьо, че няма накъде :)

Анонимен каза...

Преди да пишеш отново нещо подобно прегледай това:
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/reportazhi/story/1179593024-Naynovata_biblioteka_u_nas_%E2%80%93_s_razmerite_na_mol.html
gost

alvin каза...

Погледнах.
И?

Анонимен каза...

Ако си го игледал ще забележиш две неща, които Ася Михова казва.
Първото е, че планират да качат библиотечният фонд онлайн. Нещо, което горещо одобрявам, независимо дали ще трябва да плащам, за да чета там.
Второто е, че хората ще могат да получават сканирана информация и да си я взимат вкъщи на флашка, друг носител или мейл.
Предполагам, забелязваш, че това е изявление на директорка на библиотека (де факто и де юре).
gost

Jen каза...

(Съжалявам, че нямам какво да кажа за Сенната хрема, а по пиратския въпрос обещавам това да ми е второто и последно включване)

Да, законът е написан много зле и дали буквата му е нарушена е крайно неясна територия.
Да, заради вида на този закон изобщо не е ясно какъв ще бъде изходът на едно евентуално дело - казвам го професионално.
Да, ясно че каузата е благородна и напълно безопасна и да се пращат по нея онези с чувалите на главите е смешно.

Обикновената, не правна, а как да я нарека… човешка логика обаче свежда работите до нещо много по-просто от овехтелия нормативен акт и политическите ходове. Нещо, дето го има в общи линии откак съществува човек, а в наши дни е ясно уредено законово – правото на СОБСТВЕНОСТ. Интелектуалната собственост е СОБСТВЕНОСТ, ако и интелектуална. А собствеността се отличава с това, че е АБСОЛЮТНО право на СОБСТВЕНИКА. „Абсолютно” означава, че задължението за ненамеса в това право _без съгласието на собственика_ тежи върху абсолютно всички останали лица. Нарушаването на това задължение подлежи на наказване. Не знам колко хора го осъзнават, но върху тези прости правила на собствеността се крепи в голяма степен съществуването на демократичните общества.

Понеже се изписаха какви ли не сравнения, нека и аз да направя едно:
Имаш право на собственост върху къща. И това право включва неотменимата възможност да забраниш на Анджелина Джоли да пристъпва прага на къщата ти. Ако дойде брокер на недвижими имоти и започне да ти обяснява как ако мис Джоли само пристъпи прага на къщата ти, това ще доведе до главоломно покачване на нейната пазарна цена – ти все още имаш неотменимото право да й забраниш да влиза. Ако тя влезе и преспи там въпреки твоята забрана, ще можеш да изправиш пред съд. Ако пред съда тя обясни, че е имала най-благородното намерение по този начин да осигури единствения възможен контакт с много обикновени хора, които й се възхищават, както и да повиши пазарната цена на къщата ти – съдът ще отхвърли казаното като напълно ирелевантно към твоето _нарушено_ право на собственост.

Толкова е просто, че изобщо не допускам, че някой наистина може да не разбира къде всъщност е _неправилното_ в цялата ситуация и защо това трябва да се промени.

Анонимен каза...

Открих страхотно бяло вино, щи препоръчам ;)

А

alvin каза...

за пиенье без мерка става ли?

Amber каза...

Перфектно е, ама не тряа се прекалява, че ща боли джоба :D

A

Анонимен каза...

Мани го това бяло вино , кажи нещо за SLK-aто и Cacao Beach.

Мишев

Анонимен каза...

Gen, аналогията ти нещо намирисва. По моему има основателна причина да се прави разлика между собственост и интелектуална собственост. Макар и сродни, те ми се струват различни в крайна сметка. Ето защо аналогията с къщата не е вярна.
По скоро какво би станало ако имаме ефтин начин да направим няколко хиляди къщи на символична цена. Дали ще ги продаваме та с една къща да си избием всички разходи или ще ги продаваш така че всяка къща сама да се изплаща. Защото когато книгите са скъпи, а много от тях са пълен боклук въпреки лъскавите реклами, човек не е съгласен да си дава парите на хаост. Така се появяват незаконни жители.
Войната е невъзможно да бъде спечелена - има твърде много вратички, както в законодателството така и в технологиите.
Не може да бъде изгубена - това е смърт.
По същата причина не може да се оттеглиш.
Ето защо мисля че е най-добре да се води диалог и да бъде намерен компромис.
Естеството му може да е например безплатните книги да нямат пълен дизайн, а само чист текст. Може в безплатните книги да има реклами. Но войната между библиотеките и издателствата отдавна е излязла от рамките на аз съм прав а ти - не. Просто и двете страни са толкова прави, колкото и криви.
Поради факта, че аз използвам библиотеките, стоя на тяхна страна, но не мисля, че чрез подобни циркове някой ще спечели нещо.
gost

Анонимен каза...

Дух->Духай
Аре занемейте малко ясно, че искате комунизъм ама няма да стане ...
1. Читанка не е библиотека , според правната комисия на парламента, чиято работа е да тълкува закона в съответния на този случай.
2. В Германия са намерили компромисно решение хората като тия с читанката в затвора за 5-10 години и по 200-300 хиляди глоби , в полза на засегнатите автори и се надявам съвсем скоро тия закони да дойдат и тука.
3. Света е голям винаги може да се питат издателствата дали може да се качи дадена книга или не. Дори може директно автора да се пита.
4. Как така в нормалния свят , дори Русия , където са си малко бамбашка няма такива библиотеки пък само ние си имаме ...

Анонимен каза...

До, човека без име!
Не знам какво политическо образование си получил, но ако ми позволиш да предположа:
част 1 - комуйнистическа пропаганда преди 89-та;
част 2 - житейски цинизъм;
част 3 - вестникарска пропаганда след 89-та;
1 не знам за комисиите към достопочтенният и неподкупен наш парламент, но читанката не е във формално нарушение на закона, което си личи по факта, че пак работи;
2 ако искаш западен пример, погледни какво прави гугъл с толкова много книги;
3 може да се питат, и много от тях казвват - да, но законът не ги пита по този въпрос, когато разпространението е некомерсиално;
4 за Русия виж тук:
http://lib.ru/
ПП: не е зле да разгледаш разликите между комунизъм, социална демокрация, плутокрация. Това ще ти помогне да преодолееш някои твои предрасъдъци.
gost

Анонимен каза...

Значи, мислех си тия дни (даже и днес), защо предпочитам уискито със сода, когато искам да си отпускам и с фанта лимон като искам да се нацепя.

А

wakeop каза...

Аз пък ще взема да кажа нещо за "Сенна хрема" :)

Чела съм я 2 пъти в ранни училищни години и... 10х, че ми припомни за Лем, ще я препрочета пак. Спомням си, че ми харесваше и точно това, че има крими уклон.

(Но няма да си я купя отново и няма да пропътувам 400 км, за да я задигна от библиотеката на баща ми... в това отношение съм гаден пират :D - ако някой в семейството си е купил книгата, нямам угризения )

Анонимен каза...

Ехей, ти да не забрави да четеш?... Давай следващата!

Анонимен каза...

Четенето на книги "втора употреба" ощетява издателите и авторите точно толкова, колкото ги ощетява и четенето от Народната библиотека и от chitanka.info.