август 17, 2010

Нощен патрул

Нощен патрул

Сергей Лукяненко
ик Инфодар
цена 11 лв.
страници 485




Сергей, славянско душо, трябваше ли накрая да се напиват с водка, да ядат кисели краставички и да обсъждат съдбата си?
Но да започнем отначало.

Доброто и Злото играят вечната си игра, която обаче си има правила. Всяка нерегламентирана намеса в съдбата на хората бива наказвана и другата страна получава право на ответно действиe.
Светлите магове от Нощния патрул дежурят из вечерни улици, подлези и метростанции на Москва и дебнат Тъмните. Те пък обикалят със своя Дневен патрул по светло. Свързва ги древна договорка, безпристрастен съд и Сумракът - странно място с различни физични закони, в което можеш да навлезеш, ако се напъхаш в сянката си (в пряк и преносен смисъл, мисля).
И войната си е война по всички параграфи - с дебнене, надлъгване, тайни планове, изненадващи сблъсъци, големи и малки битки, скрити козове и пешки, които се чудят за какво по дяволите е всичко това.

Книгата е съставена от три повести/новели, в които Антон Городецки (светъл маг трето ниво) се забърква в какво ли не - от амбициозен план на своя отбор до невъзможна любов. Полето на действие е (недотам) тихия фронт на Москва - с всички вампири, върколаци и прочие фентъзи пасмина, които налазват улиците на града.
Лукяненко пише много леко и въпреки това динамиката спада с всяка следваща история. Дотолкова, че в последната целият нощен патрул разпуска на вила, налива се с алкохол и размишлява за живота.
Освен това е трудно да паднеш в един и същи капан два пъти. След 'врътката' в първата история и неочаквания финал, в който се оказва, че големите играчи предварително са планирали всичко в една мащабна схема, номерът не е толкова ефектен в псоледствие. Совите никога не са това, което си предполагал.

Прословутата битка между Доброто и Злото е поутъпкана територия, дори когато я разкрасяваш с рационални закони, човъркащо съмнение и непримиримост с предопределеността. Но пък във фентъзито си има канони, дори когато е urban.
Лукяненко си заслужава, винаги е било така.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 11/14 - горещо сърце, чисти ръце

1 коментар:

BRANIMER каза...

Страхотна книга.