октомври 05, 2010

Иглата

Иглата

Хол Клемент (Hal Clement)
ик Орфия
цена 1 лев (на старо)
страници 286




Готови ли сте за малко петдесетарска научна фантастика?
На вашите екрани е г-н Клемънт (по паспорт Хари Стъбс), астроном и химик, бивш военен пилот, преподавател и автор на няколко научно - фантастични книги. В края на дните си получава титла Grand Master, a на негово име ежегодно се присъжда награда за юношеска фантастика.
Картинката се изяснява, нали?

Извънземен с желеподобна форма и полицейски функции е по петите на себеподобен. Преследването ги отвежда до земята, където двамата (Ловеца и Дивеча) благополучно разбиват космическите си корабчета до обитаем остров в Атлантическия океан.
Видът им позволява и има смисъл предимно в симбиозно съществуване с приемник, затова добрият извънземен се намества в тялото на момче, намира начин за комуникация и разказва за мисията си.
Островът е малък, заподозряните потенциални приемници на другия извънземен не са много, детективската игра на криеница започва.

Приятна, почти детска книга. С хубава природо-научна логика, криминална загадка и главен герой, на който всеки 13 годишен би завидял.
Не е суха, описанията са приятни, чете се лесно (ако не си в автобус, който пътува от половин денонощие) и в общи линии си заслужава, въпреки че темата се е изтъркала за последните 50-60 години.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 49/70 - лято с колела

Няма коментари: