юли 24, 2011

Фани Мае

Фани Мае, Франк ХърбъртФани Мае
Франк Хърбърт







Всъщност се бях засилил към "Експериментът Досейди", но разбрах, че преди това главният герой се появява в друга книга.
И ето я "Whipping Star" в творчески български превод на заглавието. Не намирам смисъл да прекръстиш цяла книга на един от главните герои, освен ако не ти е адски трудно да преведеш оригинала.

Йори Маккай е извънреден саботьор на БюСаб - организацията, която слага пръти в твърде забързаното колело на цивилизацията, за да не катастрофират всички. Организация с големи правомощия, чиято структура е побрала най-различни същества.
Във Вселена с няколко разумни вида, които се опитват да живеят заедно, всеки трябва да прави компромиси и да внимава с лактите.

Кейлбаните - едни от най-непознатите и странни разумни видове, които навигират пространствените скокове - изчезват един по един, а хората около тях полудяват. Последният кейлбан засяда в сферичното си обиталище на един морски бряг и допуска Маккай при себе си.
Как се общува със същество, което няма физическо присъствие, което вижда четириизмерно и е готово да изпълни докрай договор, който ще унищожи него и всички останали? Няма "тук", няма "умирам", няма "болка".
По този повод - един неслучаен цитат:
Всеки език е своеобразен код, зависим от жизнените ритми на биологическият вид, който го е създал. Ако тези ритми не се усвоят, кодът остава неразбираем.

Голяма част от действието е статично - разговри в стая, кабинет или вътрешността на кейлбана. Въпреки това емоциите са предадени добре и текстът не звучи сухо.
Препоръчва се на сци-фи почитателите.

p.s. корицата няма нищо общо с футбола

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 13/16 - "Точно, защото ми говориш, затова и не ти вярвам."

3 коментара:

Amber каза...

Хънт, постарал си се както винаги, обаче трудно си го предал. Или по-точно непрочелият вече, трудно би разбрал каква загуба е да не прочетеш.

А

ПП. Лактите обаче са nice touch ;)

Стоян Христов каза...

След като четох Досейди, по настоятелната препоръка на Амбъра, разбира се, моментално ми се щеше да прочета за Фани и Фреди. Още повече, че скоро след това в Америка станаха катаклизмите с ипотечните гиганти Фреди Мак и Фани Мей.:)

А Досейди is a must. Заклевам се!:)

alvin каза...

amber,
така е, аз това го усетих, още докато пишех, ама иначе трябваше да преразказвам сюжета. А книжката е неголяма и достатъчно динамична, за да разваля кефа на някой, който тепърва ще я чете.

zonko,
изтеглил съм я, чака ме :)
Просто попаднах на прекрасен Пратчет...