юли 25, 2007

Императорската перла


Императорската перла
Робърт Ван Хюлик
трудното издателство
192 страници
5.99 лева





Чете ли ви се хубава книга за древен Китай? С криминална загадка, мистерии, запомнящи се герои, изпипани диалози, качествен хумор и финал на място? Нещо, което ще ви хареса и ще искате още и още?
Купете си тогава някоя от трите книга на Бари Хюгарт и няма да съжалявате. Освен заради факта, че са само три.

А пък "Императорската перла"... Ами, обикновена книга. Няма да я запомня с нищо. Кражби, убийства, измама, похот. Нещо като средняшките романи на Чейс, но на друго място и по друго време.

Господарят Ли е в пъти по-голям от Магистрата Ди, така да знаете.
Много повече инфо за ван Хюлик - в Сивостен.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 3/5 - Ли > Ди

19 коментара:

Bla каза...

Не съм го чел Хюлик. Може би някой ден ще си наваксам... А Чейс е retarded, IMO.

alvin каза...

Недей с Хюлик!
Чети Бари Хюгарт.

После почерпи за съвета ;)

Gevura каза...

Не съм чела Хюгард и поради тази причина не мога да ги съпоставя с Хюлик ( Китайските загадки много ми харесаха навремето).
Но да наречеш Чейс "посредствен"... За мен, той е дори новатор, в рамките на "жанра"...Което е отделна тема, а и за вкусове нали не се спори:)

alvin каза...

Кой е наричал Чейс 'посредствен'?!?!

Сравних една книга със средняшките му романи, а той такива безспорно има. И то немалко. Не че не съм ги прочел всичките ;)
Но има и страхотни попадения. "Още един глупак" беше много добро, например.

Amber каза...

#bla - забрави си h-to

#ал "Ако не можеш да бъдеш почтен"! :)

alvin каза...

Амбър, почти сигурен бях, че "Ако не можеш да бъдеш почтен" не е на Чейс, щото имаше едно издание 3 автора в 1 книга едно време. Чандлър, Чейс и.. Рос Томас ;) Справката показва, че е негов тоя роман. И беше добър, да. И трите бяха добри.

Amber каза...

Бахмааму! У нас имам една книга на Чейс, в която има Глупака и Почтения заедно. Само двете.

Bla каза...

Amberче, никакво "h" не съм забравил... А Чейс е средняшки, както и да го погледнем. Sorry, ако сте му ПРЕКАЛЕНО големи фенове. :D

Анонимен каза...

Съгласна за това, че Хюгарт е в пъти по-добър от Хюлих... Ама и вторият е велик. Китайските загадки са нещо, към което регулярно се завръщам. Както и историите на господяря Ли, разбира се. Лошото е, че са само трички...

alvin каза...

Може и Хюлик да има попадения, но според мен "Императорската перла" не е сред тях.
Ако някой препоръча нещо друго от поредицата, но по-хубаво и заслужаващо си, ще пробвам :)

Gevura каза...

Помня, че в резюмето на "Още един глупак", Чейс беше представен като "последователят на Чандлър".
Миля, че е подценяван точно заради това сравнение. Поставен до Чандлър, наистина е по-вероятно да бъде възприет като посредствен и дори "безличен". Само че Чейс, за разлика от всички Големи на крининалето, не избира удобен знаков образ, предпочита да пише от гледната точка на престъпника и го прави стегнато, без да губи ефекта на "неочакваният край". Ето защо до известна степен е и новатор:)
Алвин, сори за офтопика:))

Bla каза...

ОК, съгласен съм - Чейс има своите качества. Просто за мен не е кой знае какво... Чел съм само 2-3 негови книги, така че може и просто да не съм попадал на по-добото от толкова "новаторската" му проза.

Gevura каза...

:)) Bla, какво те кара да си мислиш, че се опитвам да променя мнението ти? :)) Харесвай каквото поискаш:) Аз, за разлика от теб, се опитвам да обоснова предпочитанията си, нали пишем във блог за книги:) Защото на подобни места "ми не ме кефи" е малко безпредметно и не си заслужава писането, че и четенето после:)

Алвин, ако искаш изтрий коментара...

alvin каза...

А, нищо няма да търкам. Гледай как хубаво си говорим за Чейс ;)
Аз препоръчвам "Още един глупак" като пример за добра негова книга. Доста добра дори.

Иначе за вкусове няма да спорим, нали? :)) Аз се убедих, че всеки човек търси различни неща и то по различно време, така че за да ти хареса някоя книга, е нужно да я подхванеш в точния момент.

Bla каза...

Gevura, не съм си и помислял да променям нечие мнение. Не си застрашен(а), спокойно! :D Колкото до Чейс - споменах, че съм чел малко от обемното му писателстване, но и малкото, което съм прочел ми звучи наивно и елементарно като стил. Признавам, че ми харесва смяната на перспективата - демек: действието се развива през призмата на престъпника, което фактически го превръща в героя на историята... Но това не ми е достатъчно, за да ме "хване". Чейс не е моя кръвна група. Или просто съм попадал на някои от по-тъпите му книги.

Crash Davis каза...

Hugart da go duha. Van Gulik und James Hadley Chase rulz!!!!

alvin каза...

А, ето го флагмана на посредствените кримки :)

Crash Davis каза...

A uj si chel onova ese na Chandler... Sramota...

alvin каза...

Точно защото съм го чел.
Чандлър се мисли за велик и много талантлив. На фона на чейсподобните (и доста по-слабите, разбира се) е напълно прав да се смята за голяма работа.
Не се е надул като Селинджър де, ама човекът си има самочувствие :)