януари 06, 2008

Месията на Дюн

Месията на Дюн
Франк Хърбърт
ИК Бард
200 страници
17.99 лв. за целия том






Мина повече от година, откакто писах за Дюн, време беше за продължение.
Може би зимният пейзаж навън ме тика към пустинната планета.

Трудно е да пиша за 'Месията на Дюн' като за отделна книга. Въпреки че е писана няколко години по-късно, аз я възприемам като логично, почти органично продължение на историята за Пол Атреидес. В тоя ред на мисли, трябваше някой да ме предупреди да не спирам след "Дюн", а да чета бързо нататък (ако случаят е същият и с 'Децата на Дюн', казвайте отсега). Бях позабравил съвсем малко неща и бързо се потопих в атмосферата, а речникът отзад почти не ми трябваше.
Каквото съм казал за първата книга, важи и за тази. Правилният начин за възприемане и на двете, според мен, е като едно цяло.

Хърбърт отново пише със замах и аз се наслаждавам изцяло на начинът, по който говори за вселенската съдба, докато група хора разговарят из дворцовите зали. А какво е Аракис без един хубав заговор?
Липсата на хумор е осезаема, а някои темпорално-морални импресии може да позаседнат за миг. Но всичко останало е на ниво и не бива да се пропуска.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 9/10 - с най-силната подправка

4 коментара:

Amber каза...

Казвам, казвам! :)

hazel каза...

И аз сега я прочетох, като за тази цел си препрочетох и Дюн и съм съгласна - чудесно си вървят в комплект. Иначе преди това бях решила, че Дюн е толкова яка, че няма да чета продължения да не се разочаровам. И сега така съм решила:)

vladimir каза...

О, продълженията са страхотни. Това, което почва с Децата на Дюн и достига кулминацията си в Еретиците са три от най-добрите фантастики изобщо. А Хърбърт е мислил първите четири романа като една книга, така че ги чети направо. (И не вярвай на тези, които казват, че всичко след Дюн е писано само заради успеха на първата :)).

Jen каза...

И аз, както вече казах на Алвин, съм фен на цялата поредица. Последните месеци една по една си ги препрочитам. Та така - 'за' продълженията и от мен. Макар че винаги се чудя дали да ги препоръчвам, защото опитът ми показва, че не винаги успявам да предвидя на кого как ще му се сторят.Стигало се е до истински сблъсъци в позициите :).