февруари 18, 2008

Врата към лятото


Врата към лятото
Робърт Хайнлайн
ИК Офир
цена 299 лв.
страници 243




Ето нещо старо и отлежало, с ретро блясък под праха. И със страхотно заглавие, нали?
Не съм чел много книги на Хайнлайн, но тази е различна. По-лека и забавна, с повече настроение. И без амбицията да е пътеводна светлина за феновете на твърдата научна фантастика.

Дан Дейвис е инженер, който изобретява домакински уреди. Симпатичен образ, свеж и забавен, но пълен тъпанар, когато става дума за любов. Любимата му го премята, използва част от подарените и акции за един вътрешнофирмен преврат, жени се за съдружника му, двамата крадат всички патенти и нашият герой бива тотално прецакан. По един симпатичен и вехт начин, който включва много заслепено от любов мислене и доста корпоративно право - прехвърлят се дялове, акции, завещават се патенти, подправят се документи.
Дан има котка и въпреки, че не харесвам тия животни, усещам, че Хайнлайн разбира от тях. Покрай него и Дан Дейвис.
После Дан предприема Дългото Спане и се събужда през 2000 година, за да открие един различен свят, в който дори не мисли за отмъщение. В последствие има още любов, пътуване във времето и хепи енд, за който си мечтаех от петдесет страници.

Интересно е да се отбележи, че има попадения в прогнозите за края (началото?) на века. Не е лесно да пишеш за 2000-та година през 1957, нали? Отпадналият златен стандарт; изкуствено зачеваните бебета; една машина, която наподобява днешния cad софтуер; сайбърнет. Не е познал за срочните брачни договори (за съжаление) и за няколкодневната ядрена война (за щастие).

Сигурно преди половин век книгата е звучала визионерски, но днес сума неща са наивни и умиляващо забавни. Няма начин. Въпреки това я прочетох бързо и с удоволствие. Ако ви се чете нещо фантастично от 'онези години', пробвайте.

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 7/10 - Денвър!

3 коментара:

Tataf каза...

Хайнлайн не е фантаст. Той е социален пророк! Описваните модели на устройство на обществото в цялото му творчество са фантастични(във всички смисли) и аз много бих искал да живея в поне един от неговите варианти :)
Много се радвам, че президадоха Странника и Луната е наставница сурова, защото старите ми издания са накъсани от четене :) Въпреки че имам забалежки към редакторите и коректорите от Сиела

Мила каза...

Мхм, "Врата към лятото" е прекрасна, а това за което си писъл като "пророчества" го има във всички книги на Хайнлайн, така че си е по-скоро негова философия. И аз като tataf бих искала да поживея малко в негов роман... Между другото Хайнлайн има и много добри заигравки с темата за расизма, но в измерение "истински" срещу "произведени" хора.

Мила каза...
Този коментар бе премахнат от автора.