март 31, 2009

Смъртта ще дойде боса

Смъртта ще дойде босаСмъртта ще дойде боса
Андрея Илиев
изд. Феникс Дизайн
159 страници
6.99 лв.




Все повече романи на Андрея Илиев виждат бял свят и въпреки че познатите герои си отиват по един или друг начин (винаги с малко тъга и въздишки по отминали случки), нещата се случват все по-добре. Нови книги, нови много добре разказани истории.

Преди няколко дни с kopo и mishev обсъждахме книгитe на Андрея и пак опряхме до кратък, ясен, четивен (tere, amber!) и въпреки това въздействащ и наситен с неподправени емоции.
Стегнат и истински текст. Войнишки. Суров, осезаем.
Четеш и всичко се случва пред очите ти. Минаваш на бегом през историята, нещо стяга гърлото, друго разтяга устните ти в усмивка.

Отново има две успоредни истории, които се сливат чак в края. Две истории, водени в първо лице. Със сходна форма и противоположни като съдържание и съзнание на героите. Румен от Когато ангелите подивеят, вечно бившият, пак е в играта и отново заради Деков, който обаче остарява и избледнява.
Един мъж по следите на убиец от едната страна; от другата - нечистоплътен плужек, който така и няма да успее да поеме чист въздух. На финала се сервира закъсняло възмездие.

Не се подвеждайте по корицата с гола плът, пищов и +18 на корицата. Прочетете и тази.

2 коментара:

BRANIMER каза...

Ще взема да го прочета накрая този Андрея, всеки го хвали ;-)

Kopo каза...

Вземи го прочети, няма да се разочароваш. ;-)