март 03, 2009

Черните лебеди

Черните лебеди
Богомил Райнов
Български Писател, София 1977
109 страници
1,80 лв. на старо





Купих я инцидентно, 15 минути преди да се кача в автобуса. Мислех си, че ще е нещо емилбоевско, соц007 и всичко онова, което помня от краткия си досег с книгите на Райнов, а то не е кой знае колко хубаво. Най-свежият ми спомен: група младежи искат да бягат зад граница, това могат да направят само безпътни, пропаднали типове, нали, а едната девойка дори е наркотичка!
Сгреших в очакванията си за сюжет, но като цяло резултатът е сходен - книгите на Богомил Райнов няма да са сред тези, които купувам заради името на автора. Но попритиснат от времето, собственикът на кашон с книги и празното настроение - може.

Тук героичният агент на идеологическия фронт е заменен с една тъжна, мълчалива балерина. Смачкана от ежедневието, вехнещите мечти, надцененият си талант и излъганите очаквания на баща си.
Светлият лъч - един напет челист, е помрачен от спомените за неразговорлив общински деец. Бъбривата съквартирантка и колежка е свежа, но примирена. А ролите в балета са отдавна раздадени.

Тегава и мъчна книга. Не че някой е длъжен да пише по друг начин.
Промъкват се размисли за изкуството, неговите предверия и недостижимостта му, напук на онези "10% талант и 90% труд, труд, труд". Песимистична, мрачна история, с привкус на неизбежност и обреченост.
Накрая се появява Шансът, истинско пиленце, което каца веднъж на рамото. И отлита.
Остават грамофонът, любопитните съседки и ежедневието. И плачът.
Изкушаващо, а?

ОЦЕНКА ПО ОРАНЖЕВАТА СКаЛА: 13/20 - тук е доста хладно

5 коментара:

nousha каза...

Еха, помня, когато попаднах на тази книга, докато изръшквах служебната библиотека на Пощи и далекосъобщения (тогава едно) в Бургас. С часове не влизаше никой, можех да се ровя колкото си искам и имаше интересни неща. Това е единствената книга на Райнов, която съм чела, а имаме още доста. Помня я до сега и то с добри неща - беше потискаща, обаче по много истински начин. Или поне такива са ми спомените. Дали случайно не искаш да се разделиш с нея на една прилична цена? Много бих се зарадвала да се докопам до нея...

alvin каза...

Религията не ми позволява да взимам пари за книги, които съм купил на цена под 1,90 лв :)
Ще е подарък за китайската нова година! :)

nousha каза...

Ау! Благодаря :) Отивам сега да видя кога е китайската нова година, че да не изпусна момента! :):)

Анонимен каза...

"Пътуване в делника" на Б. Райнов чел ли си? Май доста рядка в момента. На мен лично ми хареса и е коренно различна от всички останали негови книги.

Анонимен каза...

Мисля, че тази повест може да бъде разбрана само от "балетен". Не че ние сме различни, не, че няма пот, кръв, сълзи и разочарование другаде, но сякаш нашето е на прекалено висока цена.